Srbija će biti u EU, ali samo bez ovakve vlasti: Borko Stefanović o litijumu, Kosovu i o tome kroz kakav "psihološki pakao" prolazi Vučić 1foto FoNet Milica Vučković

Građani treba da znaju da ulazak u Evropsku uniju nije uslovljen našim priznavanjem nezavisnosti Kosova, niti kopanjem litijuma, izjavio je zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović i poručio da se litijum neće kopati, a da će Srbija biti u Uniji, ali bez ove i ovakve vlasti.

Ovaj režim ne može da opstane ako se Srbija približava EU, ocenio je Stefanović i primetio da vlast više od četiri godine apsolutno nije napravila bilo kakav napredak po pitanju evropskih integracija.

Kako je rekao u razgovoru sa Zoranom Sekulićem, eventualno otvaranje jednog pregovaračkog klastera je potpuno nevažno zato što već imamo nekoliko otvorenih klastera, ali nijedan zatvoren.

Sve dok ne dođemo do poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, borbe protiv korupcije, stanja u pravosuđu i slobode medija, Srbija suštinski neće napraviti nikakav korak, objasnio je Stefanović, uveren da sa ovakvom vlašću nećemo ući u EU.

On je, međutim, ukazao na ogroman problem u Evropi zato što su neki od naših sagovornika i partnera došli u opasan raskorak stvaranja transakcionog odnosa u kojem su bitne samo ekonomija i pare, ali ne i vrednosti, principi i kriterijumi.

Kako je protumačio, sve to im nije bitno, jer za partnera imaju Aleksandra Vučića, „koji bukvalno kupuje sopstveni ostanak na vlasti tako što naše resurse, našu zemlju, vodu i vazduh daje onome sa kim se fotografiše“.

Zastrašujuće je licemerje kada vi dođete iz razvijene zapadne demokratije u Srbiju, zagrlite Vučića i poljubite ga pred kamerama, a istovremeno svojim građanima kod kuće govorite kako ste simbol demokratije, slobode, vladavine prava i prosperiteta, ocenio je Stefanović.

Jedan od naših zadataka je da to razotkrivamo, rekao je on i konstatovao da je Srbiju, kao najznačajniju zemlju u regionu, nemoguće imati u procesu evrointegracija, ako je vodi autokrata.

„Nemoguće je rešiti pitanje Kosova i Metohije koje bi bilo u skladu sa našim državnim interesom, ako je Srbija izolovana, ako je igralište za autokrate ko će više da zaseni svoje birače lažima, korupcijom, krađom izbora i medijskim ispiranjem mozga“, obrazložio je Stefanović.

On misli da je važno da svi znaju da ne možete da dođete iz Evrope u Beograd i da propagirate određene vrednosti, a da onda kažete da to nema veze, „daj da mi kopamo litijum, da prodamo rafale ili daj da vidimo da li možeš da nastaviš da izvoziš granate za Ukrajinu, čega se Vučić stidi“.

Vučić to neće da priča svojim biračima, njega je to blam. Zato postoji Vulin, kao važan živi dokaz šta je prava Vučićeva politika. Vulin je upravo pravi Vučić, smatra Stefanović.

Ne treba da očekujemo da bilo ko u Francuskoj, Britaniji, Nemačkoj ili Americi, pa ni u Moskvi i Pekingu, vodi naše bitke, naglasio je on, ističući da Stranka slobode i pravde otvoreno i javno kaže da se za našu slobodu, demokratiju i normalan život moramo sami izboriti.

Nikako, međutim, da naučimo da su u odnosu prema Srbiji u pitanju interesi, da tu nema ljubavi. Ako nemačka auto-industrija želi da se odvoji od kineskog litijuma njima je super da imaju srpski litijum, ali naš interes nije da Nemačka bude zelena, a da mi budemo crni, predočio je Stefanović.

Prema njegovim rečima, promena u Srbiji nije potrebna zbog američkih ili nemačkih građana, već zbog nas i naših života, „ovo je naša zemlja ii nemamo gde da odemo, niti želimo da odemo“.
Vučić često voli da kaže da neće pobeći i da ostaje u svojoj zemlji, iako mu niko od nas ne govori da će da pobegne, ali to pokazuje „psihološki pakao“ kroz koji on prolazi, rekao je Stefanović i ocenio da je to „pakao konvertita“.

Kako je ukazao, Vučić je radikal koji je svakog dana prinuđen da laže građane Srbije, ali i svoje strane sagovornike, u nameri da što duže bude na vlasti i da on i ljudi oko njega budu što bogatiji.

Upitan o stavu Stranske slobode i pravde da bi trebalo raspisati vanredne parlamentarne izbore, Stefanović je odgovorio da je u opoziciji dobra saradnja i da je potpuno jasno da Srbija mora da ima vanredne parlamentarne izbore, ali vlast mora da ispuni izborne uslove i primeni preporuke OEBS i misije ODIHR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari