Boško Obradović: Vučićevo obećanje da će država zaštititi svoj na­rod na severu KiM ako samo jedan Srbin bude uhapšen - najob­ičnija je laž 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Ovo što se dešava na severu KiM posledica je prih­vatanja francusko-nem­ačkog sporazuma od strane predsednika Re­publike​ Aleksandra Vučića. To je kontin­uitet pogrešnih i an­tiustavnih poteza: od Briselskog, preko Vašintonskog, do fran­cusko-nemačkog spora­zuma. Sa svakim novi­m​ sporazumom država Srbija se sve više povlačila​ sa KiM. I danas imamo ovo sta­nje. Kurti samo koris­ti prazan prostor ko­ji mu​ je ostavila Dačićeva i Vučićeva vladavina“, kaže za Danas Boško Obradović, lider i poslanik Dveri i dodaje da je krajnje vreme da se menjaju naši pregovarači.​

​Na pitanje može li nova runda dijaloga u Briselu doprineti smirivanju stanja na severu Kosova Obradović kaže da EU nikada nije bila neutralni posrednik u dijalogu, već jedan od glavnih​ sponzora kosovske nezavisno­sti i zato treba pre­kinuti pregovore u Briselu i vratiti ih u SB UN, gde imamo saveznike u Rusiji i Kini.

„EU je izašla iz svog mandata koji​ je dobila od UN da se bavi tehničkim pr­egovorima i pokušava preko francusko-nem­ačkog sporazuma o priznanju lažne države KiM da rešava status­na pitanja. To je dru­gi razlog zašto treba prekinuti te prego­vore i vratiti ih u SB UN, gde još uvek važi Rezolucija 12 44 po kojoj je KiM sa­stavni deo Srbije“, kaže sagovornik Danasa.

On napominje da od kada je Vučić​ na­govorio Srbe na seve­ru KiM da povuku bar­ikade, oni su ostavlj­eni na nemilost alba­nskih​ terorističkih jedinica iz Prištin­e. Garancije koje je Vučić dobio od SAD i EU bile su prevara. A njegovo obećanje da će država Srbija poništiti sve sporazu­me i zaštititi svoj na­rod na severu KiM ako samo jedan Srbin bude uhapšen —​ najob­ičnija laž.​ ​

​“Pre dolaska SNS na vlast separatističke vlasti u Prištini ni­su smele da kroče no­gom na sever KiM, a danas ga drže pod ok­upacijom. Sve što su pregovarali od 2012. godine bilo je na štetu Srba i države Srbije na KiM. Moramo hitno da menjamo i pregovarače i pregov­aračku platformu koja nije dala rezultat­.​ ​ Treba raspisati izbore u četiri opš­tine na severu KiM po Ustavu i zakonima Srbije i iznova traž­iti povratak do 1.000 pripadnika srpskog državnog osoblja na KiM koji nam sleduje po Rezoluciji 12 44. Prvi koraci zapravo treba da budu vanre­dna sednica Narodne skupštine Srbije na ovu temu, a takođe i zahtev za vanrednu sednicu SB UN“, kaže lider Dveri.

On poziva i organizatore protesta Srbija protiv nasilja da sledeći protest u svim gradovima, gde bude bio organizovan, bude posvećen temi nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

„S obzirom na da je tortura nad Srbima na KiM svakoga dana sve veća, da je nekoliko ljudi sa severa KiM uhapšeno i da su prebijeni maloletni brat i sestra od strane albanskih separatističkih policijskih jedinica, smatram da imamo dug prema našim sunarodnicima koji žive u južnoj srpskoj pokrajini i da je potrebno da im pružimo snažnu podršku. Pošto se slažemo da se treba izboriti za Srbiju bez nasilja, a pošto je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije, onda u opravdane protestne aktivnosti i zahteve makar jedno veče moramo dodati i prestanak nasilja nad Srbima na KiM, navodi lider Dveri.

Predlaže organizatorima i da za sledeći protest u Beogradu pozovu kao govornike upravo neke od žrtava nasilja sa Kosova i Metohije ili nekoga od predstavnika Srba sa KiM koji ne pripadaju Srpskoj listi i zbog toga trpe progon, kao što je Nebojša Jović.

„Ne možemo zatvarati naše oči od stradanja našeg naroda na KiM i moramo im pružiti podršku. Aktuelna vlast očito nema rešenje kako da ih zaštiti i mi iz opozicije, zajedno sa okupljenim građanima na protestima protiv nasilja i vlasti širom Srbije, treba zajednički da dignemo svoj glas protiv nasilja nad Srbima na KiM i ponudimo rešenja za očuvanje KiM u sastavu Srbije. Ne vidim ko bi i iz kog razloga mogao biti protiv ovog predloga i spreman sam da o tome lično razgovaram sa organizatorima protesta kako bi sledećeg vikenda protest u svim gradovima bio posvećen i temi zaustavljanja nasilja nad Srbima na KiM“, zaključuje Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari