Boško Obradović: Vučić vojnim vežbama otvoreno staje uz NATO 1foto FoNet Milica Vučković

Vučićeva vlast, kao domaćin u zajedničkim vojnim vežbama sa NATO na teritoriji Srbije, koje se održavaju istovremeno sa najvećom vazduhoplovnom vežbom u istoriji NATO alijanse, otvoreno staje na stranu NATO u sukobu Rusije u Ukrajine, ocenio je danas lider Dveri Boško Obradović.

On je u pisanoj izjavi naveo da Vučićeva vlast tako „ugošćava one koji su bombardovali Srbiju i koji su okupirali Kosovo i Metohiju“.

„Na ovaj način vlast brutalno krši Rezoluciju Narodne skupštine o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije koja je definisala Srbiju kao vojno neutralnu državu“, ocenio je Obradović.

Prema njegovim rečima, naročito je dramatično što se krši dosadašnji moratorijum Vlade Srbije na zajedničke vojne vežbe sa bilo kojim stranim vojskama: u trenutku kada NATO ne krije da tom vežbom želi da „pokaže snagu Rusiji“, kada uz pomoć NATO snaga albanski separatisti i teroristi okupiraju sever KiM i hapse Srbe – Vojska Srbije pristupa sinhronizaciji sa NATO na teritoriji Srbije, bez bilo kakve odluke Skupštine i to na Vidovdan.

On je u pitao šta je sledeće – da se srpska vojska šalje u Ukrajinu i stavlja na stranu režima u Kijevu koji je nazvao „neonacističkim“.

Obradović je pozvao „sve političke stranke i vlasti i opozicije da se javno, jasno i glasno, izjasne da li su za zajedničke vojne vežbe sa NATO u Srbiji ili su protiv“.

Pozvao je predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da ne uvode Srbiju u neprijateljski odnos sa Rusijom i otkažu zajedničku vojnu vežbu sa NATO na teritoriji Srbije, podnesu ostavke i raspišu izbore na svim nivoima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari