Bošković: Ako Šutanovac ne bude izabran za ambasadora u SAD, spreman sam da se izvinim 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

„Dragan Šutanovac još nije imenvan za ambasadora Srbije u Vašingtonu, ali će, prema informacijama kojima raspolažem zasigurno biti imenovan. Čeka se kraj izbora u Americi i da ta vest će biti tada obelodanjena“, kaže za Danas Petar Bošković, nekadašnji načelnik Uprave za odnose sa javnošću Vojske Srbije. Tu informaciju za sada nije potvrdilo ni Ministarstvo inostranih poslova, ali ni Šutanovac koji je odbio da tu vest komentariše za Danas.

Reagujući na spekulacije da mu se smeši novo nameštenje, Šutanovac je još prošle godine to demantovao, navodeći da se on ne nudi nikome.

Na direktno pitanje oktobra prošle godine da li postoji mogućnost da bude ambasador u SAD, on je rekao: „Pa ni to ne znam da vam kažem. Da li bi to bilo dobro procenite sami. Ja sam slušao razne kritike na moj rad. Ja sam svoj mandat završio 2012. godine, sad je 2023. Recite mi ko je bio bolji ministar nakon što sam bio ja“, upitao je Šutanovac.

Bošković: Ako Šutanovac ne bude izabran za ambasadora u SAD, spreman sam da se izvinim 2
Foto: Printscreen/N1

Bivši načelnik Uprave za odnose sa javnošću Vojske Srbije Petar Bošković, ipak, kaže za Danas da je potvrdu informacije o imenovanju Šutanovca dobio iz Ministarstva spoljnih poslova i da ne priča napamet. Šutanovac je, kako kaže, konkurisao za poziciju ambasadora Srbije u SAD.

„Iz Amerike sam dobio informaciju i fotografije da njegov sin koristi kuću namenjenu za domara u Vašingtonu. Takođe, rečeno mi je i da se samo čeka kraj američkih izbora u januaru 2025. godine, kako bi onda Šutanovac i zvanično preuzeo ovu funkciju“, kaže Bošković i dodaje da je ostalo još malo vremena do izbora u SAD, pa videćemo.

Bošković tu svoju tvrdnju potkrepljuje i činjenicom da Šutanovac još nije odgovorio na objave na društvenim mrežama.

„Poznato je da Šutanovac odmah reaguje na sve tvrdnje na Tviteru (Iksu), a da je reakcija ovoga puta izostala, što potvrđuje da je tačno ono što govorim. Ne reaguje i zbog dobijanja agremana. Ne sme da se izeti, jer onog momenta kada nešto kaže u vezi sa novim nameštenjem, agreman pada vodu. Ja ne bih dalje od ovoga ništa govorio, sve će se saznati brzo“, navodi Bošković za Danas.

On dodaje da ne treba zaboraviti da je Šutanovac bio predsednik Demokratske stranke.

„Ne treba zaboraviti i da je i on, po svemu sudeći učestvovao u stvaranju SNS, pa je ovo verovatno vraćanje starih dugova“, ističe bivši načelnik Uprave za odnose sa javnošću Vojske Srbije.

Na pitanje šta ako Šutanovac ne bude bio imenovan za ambasadora u SAD, sagovornik Danasa kaže da će se izviniti.

„Ja nisam čovek koji ne ume da se izvini ako pogreši. Ali Šutanovac mora da dokaže da mu sin ne stanuje u pomoćnom objektu rezidencije ambasadora“, kaže Bošković.

Uprkos tome što još nema potvrde da li će bivši predsednik DS otići za ambasadora u SAD, pitali smo one koji se razumeju u diplomatiju kakav bi on bio predstavnik Srbije u najznačajnijoj zemlji sveta. Odgovor je da bi bio dobar kandidat, ako se planira dalji razvoj odnosa sa SAD i po obimu i po kvalitetu.

Božinović: Šutanovac bi bio dobar ambasador u Vašingtonu

„Koliko je neki budući ambasador „dobar izbor“ meri se ciljevima koji su vam prioritet u budućoj državi akreditacije. Prema onom što je poznato o Šutanovcu tokom ministarskog mandata i kasnije, on je dobar kandidat ako planirate da razvijate odnose sa SAD i po obimu i po kvalitetu. Kao politička i javna ličnost svakako je primećen sa svoga zalaganja da nam se armija orijentiše prema NATO standardima i procedurama, odnosno da dostigne kompatibilnost sa NATO, bez obzira što nam, zvanično, cilj nije integracija u NATO“, kaže za Danas bivši ambasador Milovan Božinović.

Bošković: Ako Šutanovac ne bude izabran za ambasadora u SAD, spreman sam da se izvinim 3
Foto FoNet Ana Paunković

On primećuje da se Šutanovčevi komentari na aktuelne svetske krize nedvosmisleno mogu svrstati u prozapadne, što obećava da će biti prihvaćen sagovornik u meandrima i instancama američkih vlasti.

„I to je nemala prednost. Imao je, takođe, tu kod nas retku mudrost da se nakon odlaska sa vlasti, ne zaleti u divlju konfrontaciju sa novim vlastima, što ga je uglavnom poštedelo tabloidnog linčovanja i verbalnih okršaja koji bi mu danas bili hipoteka. Sve u svemu, u našim okolnostima, od nereda u našoj zapuštenoj državnoj administraciji, do dugoročnih političkih opcija koje se, uprkos sistemski izazivanoj neprozirnosti, ipak razaznaju na srpskom političkom horizontu, gospodin Šutanovac je dobar izbor“, ocenjuje bivši ambasador.

Pogotovo, kako kaže, ako mu i država pomogne da brzo po stupanju na dužnost izgradi autoritet kredibilnog i „iz prve ruke“ obaveštenog sagovornika.

Đukić : Šta bi naprednjaci radili da im nije nepresušne kadrovske baze iz DS-a

Srećko Đukić, još jedan bivši ambasador, pita se, međutim, šta bi naprednjaci radili da im nije nepresušne kadrovske baze koja još izvire iz velike Demokratske stranke?

„Kada bi se na jednom mestu okupile „demokrate“ u okviru SNS, moguće da bi nad ostalim prevagnuli. Izgleda da je tako i sa mogućim novim ambasadorom Srbije u Vašingtonu, nekadašnjom perjanicom DS, dokazanim demokratom. Neverovatno je koliko „demokrata“ preko noći menja boju. Tako i nikako drugačije biće i kada SNS izgubi vlast. Kakva će to biti bežanija i „iskreno“ stranačko presvlacenje? Ljudi u politici se vezu za ideje i reči, sem u Srbiji“, navodi Đukić.

Bošković: Ako Šutanovac ne bude izabran za ambasadora u SAD, spreman sam da se izvinim 4
Foto: N1/Printsreen

Prema njegovim rečima, Beogradu, nakon raspada SFRJ, ne ide najbolje što se tiče diplomata u Vašingtonu.

U velikoj zajedničkoj zemlji, kako kaže, koja je nestala skoro pre tri ipo decenije, tamo nikako nisu slani slučajni ljudi, nego probrani, vrhunski kadar, dugo pripreman, što je odgovaralo državi svetskom lideru u nesvrstanom pokretu, državi globalne spoljne politike, međusobnog uvažavanja Beograda i Vašingtona.

„Kada pogledate spisak tadašnjih ambasadora, vidite da su to diplomatske veličine i jugoslovenskih i američkih ambasadora, vrhunski profesionalci, zatim savezni sekretari, ili državni sekretari, kao na primer Budimir Lončar i Lorens Iglberger. Posle SFRJ, Beograd pada na najniže grane u odnosima sa SAD, zahvaljujući i činjenici da ni danas ne posvećuje dužnu pažnju kadrovskoj politici, a posebno izboru profesionalno osposobljenih šefova DKP (diplomatsko-konzularnih predstavništava, prim. nov.)“, ocenjuje Đukić.

Dodaje i da kako se radi, tako se i žanje, a to i mnogo košta.

„Sve to funkcioniše kao raštimovani ansambl: ambasador, generalni konzul, šef misije u UN. Ako je negde privatizacija i uhlebljenje najšire, i na vrhuncu, onda je to u današnjoj srpskoj stranačkoj diplomatiji koja ovaj narod preskupo košta“, zaključuje sagovornik Danasa.

Latinović: Vlast voli da preuzima kadrove bivše vlasti

 

Branka Latinović, bivša ambasadorka i potpredsednica Foruma međunarodnih odnosa, kaže da ne želi da se izjašnjava o Draganu Šutanovcu, jer nema pouzdane informacije da li on ide stvarno u SAD, ili ne.

Branka Latinović, lična arhiva
Branka Latinović

„Ne bi me iznenadilo da je ta informacija tačna.. Nakon onog što je javnost u Srbiji imala priliku da vidi ko nas je i kako predstavljao u ogledalu centra međunarodnih odnosa, a to su nesumnjivo i dalje Ujedinjene nacije u Njujorku, kao i Vašington, ne bi me iznenadilo da se sadašnja vlast opredila da, u nekim slučajevima, odustane od slanja kadrova SNS na neka od diplomatska mesta“, navodi Latinovićeva.

Sadašnji period naših odnosa sa SAD je, kako kaže, izazovan kako bi se konačno učinio taj dugo očekivani napredak, pa je potreba i za izborom odgovarajuće ličnosti, koje očigledno nema među kadrom SNS-a.

„Mislim da bi to bio jedan od razloga za odlazak ličnosti, izvan kruga SNS, na tako važno diplomatsko mesta. To što je Šutanovac bio istaknuti član DS može biti jedan od razloga,a poznato je da vlast voli da preuzima kadrove bivše vlasti. A i neke njegove izjave u javnom prostoru su ga preporučivale“, ističe Latinovićeva.

Ona dodaje da je to još jedan od dokaza da SNS oskudeva u kadrovima i da im je do sada glavna preporuka za važna mesta bila podobnost, a ne kvalitet i profesionalnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari