Bošnjaci u Srbiji dobili četvrti nacionalni praznik, 28. septembar 1Foto: Gradska uprava Novi Pazar

Dan Bošnjaka, 28. septembar, i zvanično je proglašen nacionalnim praznikom Bošnjaka u Srbiji.

Odluku je doneo Nacionalni savet za nacionalne manjine, a saopštilo je Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Inicijativu za utvrđivanje ovog nacionalnog praznika, podnelo je u BNV u prošlom sazivu. Ponovo je pokrenuta na inicijativu predsednice bođnjačkog saveta Misale Pramenković i ministra za manjinska i ljudska prava i društveni dijalog Tomislava Žigmanova.

U obrazloženju BNV navodi se da je taj datum ustanovljen u znak sećanja na 28.septembar 1993.godine, kada je na Prvomsvebošnjačkom saboru u Sarajevu usvojene Deklaracija o vraćanju imena Bošnjak umesto dotadašnjeg Musliman. Taj dan se kao nacionalni praznik Bošnjaka obeležava u svim država nastalim raspadom velike Jugoslavije.

Ovo je četvrti nacionalni praznik Bošnjaka u Srbiji, koji je ustanovilo BNV. Pre njega počelo je obeležavanje nacionalnih praznika 11. maja – Dana nacionalne bošnjačke zastave (u znak sećanja osnivanja Muslimanskog acionalnog veća Sandžaka (MNVS, kasnije preimenovanog u BNV, 1990.godine); 11.jula – Dana sećanja (ustanovljen na desetogodišnjicu od genocida u Srebrenici) i 20.novembar – Dan Sandžaka, koji se obeležava u znak sećanja na formiranje Zemaljskog antifašističkog veća Sandžaka (ZAVNOS), 1943.godine, u Pljevljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari