BOSS podnosi krivičnu prijavu protiv Usamea Zukorlića 1Foto: BOSS

Bošnjačko-srpski savez (BOSS) najavio je danas podnošenje krivične prijave protiv predsednika Stranke pravde i pomirenja (SPP) i ministra u Vladi Srbije Usamea Zukorlića.

Iz te stranke su saopštili da će, protiv Zukorlića, podneti krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u Kraljevu, zbog audio snimka o kupovini glasova na lokalnim izborima u Sjenici.

Stranka Samira Tandira, nekada visokog funkcionera SPP i bliskog saradnika muftija Muamera Zukorlića, i u današnjem saopštenju, traži isto što i pre nedelju dana.

Od Tužilaštva za organizovani kriminal, BOSS zahteva da ispita najbliže Zukorlićeve saradnike iz kampanje za parlamentarne i izbore za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) 2022.godine. Ova partija tvrdi da su ti saradnici napustili SPP „jer je Zukorlić od njih zahtevao da kupuju glasove na izborima“.

Od novopazarskog tužilaštva se zahteva da, po službenoj dužnosti, pokrene postupak protiv predsednika SPP „zbog uznemiravanja javnosti u slučaju paljenja automobila Nermina Balije, gde je, po ko zna koji put, pokušao da lažno optuži političku konkurenciju i time skrene pažnju sa teme o kupovini glasova u Sjenici“.

Od Zukolića zahtevaju da objasni kako njegova partija koristi prostorije Fakulteta za islamske studije (FIS), čiji je vlasnika Islamska zajednica (IZ) u Srbiji, u centru Novog Pazara.

„BOSS nikada neće prestati da podseća na krominal i nepočinstva koja je počinio Usame Zukorlić. Na kraju, podsećamo javnost da kada je pre izvesnog vremena dotični vređao ljude u Deževi, tada je objašnjavao da je “istrgut iz konteksta”, a sada kada se pojavio audio snimak o kupovini glasova ,onda je “veštačka inteligencija”“ – navodi se u saopštenju Tandirove partije.

I u današnjem, i u onom prethodnom saopštenju, BOSS zadire i u privatne porodične stvari predsednika SPP.

Zukorlić je demantovao sve optužbe koje je izrekla Tandirova stranka i ocenio ih kao „nameru da se on i partija diskredituju“.

Za audio snimak, na kojem se čuje njegov glas o kupovini glasova, i dalje tvrdi da je montiran alatima veštačke inteligencije i da će pred nadležnim organima pokrenuti postupak za otkrivanje i kažnjavanje onog ko je montirao.

Kupovina glasova na lokalnim izborima u Sjenici, postala je aktuelna u pregovorima za formiranje vladajuće većine u toj opštini.

Konstitutivna sednica zakazana je za 29. jul. Nijedna partija, niti grupa građana nema većinu da može samostalno da formira vlast. Sve tri velike bošnjačke partije Sandžačka demokratska partija (SDP), SPP i SDA Sandžaka imaju odborničke mandate i, za sada, još se licitira koja bi od njih mogla da predvodi novu vlast u sjeničkoj opštini. Presudnu ulogu mogli bi da imaju odbornici sa srpske liste, okupljeni oko koalicije SNS-SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari