Božić u Nišu: Vlast u promo- karavanu poklanjala paketiće, pojedini opozicionari delili badnjake 1Foto: Sajt Grada Niša

Božićni praznik se u Nišu obeležava uobičajenim crkvenim bogosluženjima i narodnim običajima, kao i “karavanom” predstavnika vlasti u kojem se deci dele praznični paketići, te koristi prilika da se pomenu uspesi i “ispunjena obećanja”.

Opozicione stranke su tokom praznika bile pasivne, pa su tek neke od njih građanima delile badnjake, kritikujući usput aktuelnu situaciju u gradu i zemlji.

 U Svetosavskom domu pri Sabornom hramu, večeras, drugog dana Božića, biće održan tradicionalni Božićni koncert Niške crkvene pevačke družine „Branko”.

 Koncert, koji počinje u 19 časova, održava se sa blagoslovom episkopa niškog Arsenija.

Božić u Nišu: Vlast u promo- karavanu poklanjala paketiće, pojedini opozicionari delili badnjake 2
Foto: Niška crkvena družina Branko

Gradonačelčinica Niša Dragana Sotirovski posetiće danas, sa predsednikom Gradske opštine Niška Banja Dušanom Živkovićem, selo Prva Kutina i u Domu kulture podeliće deci praznične poklone.

Ovaj Dom kulture je prošle godine svečano otvoren nakon rekonstrukcije, koju su organizovale žene iz udruženja „Etno čarolija“, uz finansijsku podršku i na konkursu Lokalne fondacije Niš.

Žene iz ovog sela su, inače, sredinom 20. veka gradile Dom svojim rukama.

Na Badnji dan, 6. januara, ispred Sabornog hrama silaska Svetog duha na apostole, Hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, crkvi Svetog Pantelejmona i ispred drugih verskih objekata u gradu i okolini paljeni su badnjaci.

Nalaganje badnjaka i lomljenje česnice ispred hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene, kao i božićne običaje u parku Sveti Sava, u kojem se nalazi hram, organizovala je gradska opština Medijana,

Česnica je bila teška oko 200 kilograma i imala je prečnik od dva metra.

U parku Sveti Sava delili su se badnjaci i ikonice, a služena i kuvana rakija, vino, čaj i suvo voće.

Kabinet gradonačenice Niša Dragane Sotirovski saopštio je da je ona prisustvovala paljenju badnjaka u porti crkve u selu Donje Međurovo.

Božić u Nišu: Vlast u promo- karavanu poklanjala paketiće, pojedini opozicionari delili badnjake 3
Foto: Sajt grada Niša

 

Sotirovski je tom prilikom, sa predsednikom Gradske opštine Palilula Bratislavom Vučkovićem, deci podelila praznične poklone.

Prethodnog dana, gradonačelnica je otvorila novu školu za učenike izdvojenog odeljenja Osnovne škole “Vojislav Ilić Mlađi” u niškom selu Leskovik, te i tom prilikom podelila deci praznične paketiće.

Božić u Nišu: Vlast u promo- karavanu poklanjala paketiće, pojedini opozicionari delili badnjake 4
Foto: Sajt grada Niša

“Posle 100 godina deca u Lekoviku dobijaju novu školu. Za nepune dve i po godine završili smo ovu školu, otvorili dva nova vrtića, rekonstruisali preko 100 školskih toaleta, završavamo sportske terene u školskim dvorištima, sa brojnim donatorima opremili smo adekvatnim osvetljenjem i drugim školskim materijalom mnoge učionice. Ljude koji su u obrazovnom sistemu motivisali smo da se što više usavršavaju a pomagali smo i talentovanoj deci koja se takmiče od školskih do međunarodnih takmičenja. Stipendirali smo ih i stipendiraćemo ih“, rekla je Sotirovski.

“Praznični” karavan je krenuo dan ranije, 4. januara, iz sela Sićevo, u niškoj opštini Niška Banja.

“Tu smo prošle godine ispunili sve što smo sa građanima dogovorili. Meštani su dobili put do sela i sekundarni vodovodnu mrežu, a ove godine na proleće očekuje nas posao u samom selu, da sredimo put do groblja i da ovi ljudi imaju kompletnu infrastrukturu“, rekla je tada Sotirovki.

Na Badnji dan badnjake su delili, na više lokacija u gradu, pripadnici opozicione koalicije “Niš, moj grad”.

Na konferenciji za novinare Miodrag Stanković, gradski odbornik iz te koalicije, kazao je da je cilj ovakve akcije, koja je postala tradicionalna, da razgovaraju sa građanima, te čuju njihova mišljenja i predloge, kako bi zajednički došli do rešenja.

Božić u Nišu: Vlast u promo- karavanu poklanjala paketiće, pojedini opozicionari delili badnjake 5
Foto: Niš, moj grad

“Građani Niša i jugoistočne Srbije se pored borbe sa koronom bore i sa velikom nemaštinom, veliki je broj nezaposlenih, sve veći broj mladih napušta Niš i jug Srbije, poskupelo je grejanje, televizijska pretplata, porez i ostali svakodnevni troškovi su sve veći , a plate i penzije i dalje su suviše niske”, rekao je Stamenković novinarima.

On je svim građanima čestitao Badnji dan i Božić, poželevši im između ostalog da im “život u 2023. godini krene na bolje”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari