Božović (Proglas): Srbija ključa od nezadovoljstva, iza protesta nema velike organizacije 1foto-Stanislav-Milojković

Izdavač i član „ProGlasa“ Gojko Božović ocenio je da Srbija ključa od nezadovoljstva, navodeći da su ljudi prepoznali pitanje otvaranja rudnika litijuma u Jadru ne samo kao društveno pitanje nego prevashodno kao egzistencijalno pitanje.

„Zbog toga se taj pokret koji je započeo u Jadru tako snažno proširio na celu Srbiju“, rekao je Božović u intervju za nedeljenik NIN.

Važno je reći, kako je naveo, da iza protesta nema nekakve velike organizacije, u osnovi protesta je spontani, autohtoni bunt i da je, prema svim istraživanjima, velika većina građana protiv tog projekta.

„To znači da se demokratskim putem taj projekat ne može realizovati. On se može realizovati samo silom, što smo videli i po hapšenjima nakon beogradskih protesta. Propagandna kampanja režima u prilog ovom projektu treba da bude prethodnica sile. Posredi je totalna kampanja“, rekao je Božović.

„Ne znam“, dodao je, „da li smo u našoj novijoj istoriji imali takvu kampanju oko jednog pitanja u kojoj učestvuju najviši državni funkcioneri, režimski analitičari, pojedini mediji od kojih se to ne očekuje, jedan deo naučne javnosti“.

„Neobično je već to što projekat kompanije ‘Rio Tinto’ u Srbiji više brani predsednik Republike nego zvanični predstavnici kompanije. Međutim, kampanjom možete da postignete neke ciljeve, ali ne možete baš sve, ne možete ljude da ubedite u nešto što oni u svom životu doživljavaju drugačije. Ta kampanja, zapravo, još više podstiče protestno raspoloženje građana“, ocenio je Božović.

Takođe i da „građani neće podleći pritiscima kampanje, niti će ustuknuti pred strahom od režimske represije“.

On je objasnio da „Proglas“ ostaje organizacija koju čine zabrinuti ljudi, „a imamo sve više razloga za zabrinutost“.

„Mi smo od početka pozivali ljude da se u što većoj meri uključe u društveni i politički život prema svom senzibilitetu. Režim sistematično uništava političke stranke i kritičko mišljenje. To je odvojilo ljude od javnog života. Neophodno je obnoviti političku javnost u Srbiji“, rekao je Božović.

„Bez toga nema ni pravog političkog života, ni mogućnosti promene. ‘Proglas’ deluje u tom pravcu, obilazeći zemlju, razgovarajući s ljudima, okupljajući građanske pokrete, pozivajući građane na aktivizam“, poručio je Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari