Božović: Proglas treba da obuzda političku moć koja upravlja zemljom 1foto FoNet Milica Vučković

Godinu dana od početka angažmana Proglasa, jedan od njegovih osnivača Gojko Božović, najavio je da će ta inicijativa građanima ponuditi konkretizovane mere i ciljeve, koje bi svaka demokratska vlada trebalo da sprovede u prvih 100 dana. On je objasnio da iz Proglasa smatraju da treba obuzdati političku moć koja trenutno upravlja zemljom.

Proglas je učestvovao u osnovanju Saveza demokratskih organizacija Srbije, mreže građanskih pokreta, s idejom da se donesu konkretne mere u narednih mesec dana.

Božović kaže da je Proglas smatrao da svi ti pokreti, od kojih su neki izlazili na izbore a neki nisu, treba da budu povezani jer se, dodao je, „izvor naših problema zove isto i nalazi se na istoj adresi“.

Božović je kazao da je ideja bila da se građanima ponude konkretne mere i ciljevi, i da će Proglas u svemu tome sarađivati „sa najširim krugom aktera“.

Pojašnjava da su u pitanju konkretizovane mere koje bi svaka demokratska vlast trebalo da primeni u prvih 100 dana rada.

Kako je rekao, na tim merama rade radne grupe, koje će ih i predložiti, i da posle toga više niko neće moći da kaže „nemate nikakav program, nikakvu ideju“.

Na opažanje da Proglas počinje da deluje kao politička organzacija, gost Dana uživo je rekao da se bave političkim pitanjima jer se „politika umešala u život svakog građanina“.

„Smatramo da treba da obuzano političku moć koja trenutno upravlja ovom zemljom“, istakao je jedan od osnivača Proglasa.

Kada je u pitanju sednica o litijumu, na kojoj je većina odbila da uvede zabranu iskopavanja i istraživanja litijuma i bora u Srbiji, Božović je kazao da vlast nastupa kao pokrovitelj i zaštitnik interesa jedne multinacionalne kompanije, a ne kao zaštinik intersa građana.

On je dodao da postoji „dramatičan raskol“ između onoga što su interesi države i načina na koji se oni zastupaju u međunarodnoj i unutrašnjoj politici, kao što postoji i dramatičan raskol između zahteva građana i kako većina u Skupštini „bahato i arogantno odbacije te interese jer su se interesi vlastodržaca i multinacionalne kompanije poklopili“.

Božović poručuje da građanima preostaje samo da budu istrajni i da shvate da je u pitanju maraton.
Novi događaji će tražiti nove aktere

Govoreći o radu Proglasa u poslednjih godinu dana i borbi za izborne uslove, gost Dana uživo kaže da događaji koji su se desili na proleće nisu bili naklonjeni borbi za izborne uslove, ali i da je postojao intres međunarodnih aktera da se to pitanje zatvori kako bi se otvorilo pitanje litijuma.

Dodaje da je širok opozicioni savez stranaka koje su potpisale sporazum sa Proglasom delovao perspektivno, ali da nije bilo saglasja da se ostane ujedinjen.

U razjedinjenju opozicije po pitanju izlaska na izbore u junu i borbe za izborne uslove vidi propuštenu šansu da se dobije politička alternativa vlasti.

„Bili smo na putu da dobijemo političku alternativu, koju građani moraju da prepoznaju u jedinstvu, delovanju, kontinuitetu… nije bilo saglasja da se ostane ujedinjen“, podsetio je Božović na događaje.

Upitan koga Proglas u budućnosti vidi da će voditi borbu i ko će biti taj koji će dovesti do novih prilika, Božović prognozira da će novi događaji tražiti nove ljude i organizacije, ali i postojeće ljude.

„Kao što su neke prilike propuštene pre proleća 2024, tako ćemo morati da sačekamo neki period da se u narednom trenutku stvori momentum u kojem će se napraviti delotvorniji pritisak na vlast“, ocenio je Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari