Beograd – Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc razgovaraće danas i sutra u Beogradu sa koordinatorima i članovima Akcionog tima za saradnju sa tim sudom i najvišim zvaničnicima Srbije, o rezultatima potrage za preostalom dvojicom optuženika Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić izjavio je sinoćda Bramerc verovatno neće dati pozitivnu ocenu o saradnji Srbije sa ovim sudom, jer Mladićnije u Hagu i to se neće dogoditi ni danas ni sutra, ni narednih dana. Ljajićje napomenuo da ocena Bramerca neće biti ni negativna, jer on podnosi izveštaj za protekli period u kome je uhapšen Radovan Karadžić, a i Srbija je u svim drugim segmentima ostvarila odličnu saradnju s Tribunalom.

Gostujući na TV B92 Ljajić je upozorio da bez Mladića u Hagu, Srbija ne može da nastavi prema EU. „Čak i kada bi ocena Bramerca bila pozitivna, Holandija bi blokirala potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer Mladićnije izručen Tribunalu“, rekao je Ljajić.

On je rekao da bi bilo dobro da je u vreme kada je glavni tužilac Haškog suda bila Karla Del Ponte na tom mestu bio SeržBrameca i da je danas na mestu Bramerca del Ponte, jer aktuelni tužilac ne želi da izlazi iz domena prava i neće da ulazi u bilo kakve političke implikacije, kao što je to radila bivša tužiteljka. „Siguran sam da bi ona sada dala pozitivnu ocenu o saradnji“, rekao je Ljajić, ukazujući da se Bramerc, međutim, strogo drži pravnih kriterijuma.

Predsednik Srbije Boris Tadićizjavio je za agenciju Beta da se nada da je još moguće da Srbija dobije ne samo pozitivan izveštaj od glavnog tužioca Serža Bramerca, nego i pozitivan stav svih 27 država EU o implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

– Potpuno sam ubeđen da je Srbija, posebno nakon formiranja nove vlade, pokazala puni nivo saradnje s Haškim tribunalom i da čini sve što može da se okonča saradnja sa tim sudom – rekao je Tadić.

On je dodao da je akcija traganja za haškim beguncima i drugima koji su izvršili neko krivično delo „permanentna“.

– Mi poštujemo međunarodne obaveze i taj proces će biti završen. U ovom trenutku, nažalost, ne mogu da preciziram kada, ali biće završen. Ubeđen sam da je i građanima Srbije više dosta da slušaju o tome kako se traga za haškim beguncima i da žele da se ta priča stavi ad acta – zaključio je Tadić.

Istovremeno, direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Svetko Kovačizjavio je za vojni list Odbrana, da ta služba nema podatke da vojska skriva haške optuženike, da su proveravali sve podatke i indicije i da nijedan nisu potvrdili. Kako je objasnio, Zakon o saradnji s Haškim tribunalom iz aprila 2002. i centralna poternica koja je raspisana na osnovu naredbe Okružnog suda u Beogradu krajem maja 2002. obavezuju sve državne organe da se u okviru svojih nadležnosti angažuju na pronalaženju osoba koje traži Haški tribunal.

Spekuliše se da će Bramercu, osim rezultata dosadašnje potrage, biti predstavljeni i novi detalji o mreži pomagača Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ali i aktuelna akcija presecanja finansijske podrške Mladiću i Hadžiću, preko nekoliko privatnih firmi u Beogradu. Glavnom tužiocu biće predstavljene i sumnje da se skrivanje Mladića finansira preko fiktivnih ugovora, koje privatne firme zaključuju, kao i rezultati nedavne akcije Žandarmerije u Valjevu, kada su pretresani kuća i poslovne prostorije braće Vujić, upravo zbog poslova koje su imali s firmom Impakt, čiji je vlasnik Mladićev sin Darko.

Bramerc će sredinom decembra Savetu bezbednosti UN podneti šestomesečni izveštaj u kojem će izneti ocenu o saradnji Srbije s Tribunalom. Od te ocene zavisi odluka EU o primeni Prelaznog trgovinskog sporazuma i početka ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije sa EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari