– Postoje indicije da hapšenje Ratka Mladića više nije osnovno merilo napretka Srbije u saradnji s tužilaštvom Haškog tribunala i daljem nastavku evropskih integracija, saznaje Danas.

Prema rečima naših sagovornika, iako će izveštaj glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa sudom u Hagu biti najvažniji oslonac za zvaničnike EU u donošenju odluke o ratifikaciji SSP, uslov za takvu odluku više nije hapšenje Mladića. U isto vreme, naši sagovornici ističu da je neophodno da Bramercov izveštaj, planiran za jun ove godine, bude bar na nivou onog iz decembra 2009, kako bi Savet ministara na zasedanju u junu ili julu odobrio početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Serž Bramerc stiže danas u dvodnevnu redovnu posetu Beogradu, uoči podnošenja izveštaja o saradnji Srbije s tim sudom Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, 18. juna. Savet ministara spoljnih poslova EU održaće sastanak 14. juna na kojem bi ministri trebalo da razgovaraju o davanju zelenog svetla za početak ratifikacije SSP. S obzirom na to da će se šefovi diplomatija zemalja EU sastati četiri dana pre nego što Bramerc predstavi izveštaj u Njujorku, ne bi bio prvi put da haški tužilac doputuje u Brisel kako bi ministre upoznao sa sadržajem svog izveštaja, a da nakon toga ode u UN.

– U Evropskoj uniji postoji saglasnost da je mera napretka Srbije ono što kaže tužilac Bramerc. Za Srbiju je od ključne važnosti da on iz Beograda ode zadovoljan – rekla nam je Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije.

Tokom dvodnevne posete Beogradu, Bramerc bi trebalo da se sastane s predsednikom i premijerom Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, srpskim tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem i predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari