BRAMERC: NASTAVAK S 1. STRANE
Glavni haški tužilac Serž Bramerc rekao je da je s predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem i Vladimirom Vukčevićem razgovarao o jednom broju „veoma važnih pitanja“ koja se tiču saradnje Srbije s Tribunalom. Reč je o, kako je naveo, pitanju dostavljanja dokumentacije, pristupu arhivama, veoma važnom pitanju zaštite svedoka i istragama o mrežama podrške beguncima.

BRAMERC: NASTAVAK S 1. STRANE
Glavni haški tužilac Serž Bramerc rekao je da je s predsednikom Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasimom Ljajićem i Vladimirom Vukčevićem razgovarao o jednom broju „veoma važnih pitanja“ koja se tiču saradnje Srbije s Tribunalom. Reč je o, kako je naveo, pitanju dostavljanja dokumentacije, pristupu arhivama, veoma važnom pitanju zaštite svedoka i istragama o mrežama podrške beguncima.

Nema novih istraga

Bramerc juče nije odgovarao na pitanja novinara zbog daljih sastanaka sa srpskim zvaničnicima već je s novinarima razgovarala njegova portparolka Olga Kavran koja je ukazala da „ne treba nužno“ dovoditi u vezu Bramercovu posetu Srbiji i očekivanja da će on odmah posle toga izaći sa nekom procenom saradnje. Kavranova nije, međutim, isključila mogućnost da neko iz EU razgovara sa Bramercom o stepenu saradnje Srbije s Tribunalom pošto je puna saradnja sa Tribunalom ključan uslov za potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU. Povodom zahteva Srbije da se istraže navodi o trgovini organima kosovskih Srba u severnoj Albaniji, Kavranova je rekla da tužilaštvo od kraja 2004. ne vodi nove istrage i da je to na tužilaštvima u regionu.

– Puna saradnja je od najvećeg značaja za uspeh tekućih i budućih suđenja – naveo je Bramerc.

Tužilaštvo nezadovoljno presudom Haradinaju

– Tužilaštvo nije zadovoljno presudom Ramušu Haradinaju i da proučava presudu na 300 stranica kako bi došlo do zaključka, odredilo moguće osnove za ulaganje žalbe. „Posebno me brine činjenica da moje tužilaštvo nije bilo u stanju da predstavi sve dokaze sudu usled činjenice da se neki svedoci nisu pojavili uprkos svim našim naporima – istakao je Bramerc.

On je dodao da će predsednika i premijera Borisa Tadića i Vojislava Koštunicu zamoliti da preuzmu svoj deo odgovornosti, vezan za obavezu pune saradnje s Hagom.

Bez dokaza za trgovinu ljudskim organima

Predsednik Vlade Vojislav Koštunica pokrenuo je pitanje trgovine ljudskim organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji. Glavni tužilac Bramerc je rekao da Haški tribunal nije pronašao dokaze za pokretanje istrage o trgovini ljudskim organima otetih Srba, i da smatra da nadležni organi Kosova i Albanije treba da istraže ove slučajeve.

– Želim da jasno stavim do znanja da mi ne tražimo samo od Srbije da u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom već i od ostalih zemalja regiona a takođe i od međunarodne zajednice – rekao je glavni tužilac.
On je podsetio da će sredinom maja dostaviti izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom i da će ga početkom juna predstaviti usmeno Savetu bezbednosti. Predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izrazili su spremnost zemlje da uspešno okonča saradnju s Hagom i preneli nezadovoljstvo oslobađajućom presudom Haradinaju.
– Srbija radi sve što je u njenoj moći da uspešno završi saradnju s Tribunalom, jer je to osim moralne i obaveza koja proizilazi iz međunarodnog prava i definisana je domaćim zakonima. Potpuno je jasno opredeljenje Srbije da svi koji su počinili ratne zločine s prostora bivše Jugoslavije moraju biti procesuirani u Hagu, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost – rekao je predsednik Srbije u razgovoru s Bramercom.
Povodom oslobađajuće presude bivšem komandantu OVK Ramušu Haradinaju, Tadić je rekao da je ta presuda nepravedna, da je javnost u Srbiji opravdano nezadovoljna i izrazio očekivanje da će Tužilaštvo Haškog tribunala uložiti žalbu na takvu presudu.
Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica posebno je naglasio da odluka Haškog tribunala da se ratni zločinac Ramuš Haradinaj oslobodi i proglasi nevinim otvara pitanje legitimiteta ovog suda. On je rekao da bi presuda Haškog suda da se Haradinaj osudi makar na jedan dan bila teška nepravda, a da odluka da je Haradinaj nevin predstavlja potpuno izvrgavanje ruglu svake pravde. Koštunica je istakao da je Srbija pružila više nego dovoljno dokaza za zločine koje je počinio Ramuš Haradinaj i da bi svaki pravi sud na osnovu tih dokaza pravedno kaznio Haradinaja. „Pošto je Haški tribunal utvrdio da je Haradinaj nevin, onda Srbija s pravom traži da se utvrdi da li Haški tribunal ima legitimitet institucije koja može pravedno da sudi“, naglasio je Koštunica. Predsednik Vlade je rekao da je utvrđivanje legitimiteta Haškog suda obaveza Srbije prema nevinim žrtvama koje su stradale od Ramuša Haradinaja.
Kako je saopšteno, Ljajić je takođe istakao da Srbija „nastoji da ispuni u potpunosti sve aspekte saradnje“. On je, dodaje se u saopštenju, glavnom tužiocu Haškog tribunala ukazao na moguće negativne posledice oslobađajuće presude Haradinaju na politička zbivanja u Srbiji i kredibilitet Tribunala. Kako je rekao, ta presuda „može da predstavlja ozbiljan osnov za sumnju javnosti u Srbiji prema nepristrasnosti Tribunala i njegovoj političkoj neutralnosti“, ali je istakao da je „Srbija istovremeno svesna svojih međunarodnih obaveza i da će se saradnja s Tribunalom nastaviti jer je to, pre svega, interes Srbije“.
Ljajić je izneo podatak da je od poslednjih 165 zahteva Tužilaštva, koji se odnose na dostavljanje dokumentacije i oslobađanje svedoka dužnosti čuvanja tajne, u potpunosti odgovoreno na 143 zahteva, dok će preostali zahtevi „biti rešeni u najskorijoj budućnosti“, navodi se u saopštenju.
Bramerc će danas razgovarati s predsednikom Veća za ratne zločine Sinišom Važićem i tužiocem Vukčevićem o, kako je rekao, „nekim drugim veoma važnim pitanjima vezanim za tekuće predmete i zajedničku saradnju naših tužilaštava“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari