Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc podneo je juče u Njujorku redovni šestomesečni izveštaj o saradnji Srbije s tim sudom i, u obraćanju Savetu bezbednosti UN, zahvalio vlastima u Beogradu na hapšenju najtraženijeg optuženog begunca Ratka Mladića. Istovremeno, naglasio je da od Srbije očekuje da „bez odlaganja“ pronađe i uhapsi poslednjeg begunca, Gorana Hadžića.

Bramerc je hapšenje Mladića nazvao „jednim od najznačajnijih događaja“ za Tribunal, međunarodnu pravdu i žrtve. Tim hapšenjem, Srbija je napravila „izvanredan rezultat“, ispunila jednu od svojih najvažnijih obaveza i načinila ključni korak ka uspostavljanju vladavine prava, rekao je Bramerc. Sada se od srpskih vlasti očekuje da istraže kako je bilo moguće da se Mladić krije 16 godina i da „otkriju i kazne“ one koji su mu pomagali, uključujući i „državne službenike“.

Serž Bramerc je pisani izveštaj za SB UN podneo 17. maja, tri nedelje pre hapšenja Ratka Mladića i pisanu verziju nije promenio, ali ju je dopunio usmenim izlaganjem, koje takođe ulazi u zvaničnu dokumentaciju, što će bitno ublažiti negativnost tog izveštaja.

Podsetimo da je Bramerc u izveštaju napisao da je postojeća strategija Srbije za pronalaženje begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića u potpunosti neuspešna i da vlada u Beogradu mora svoju na rečima izraženu posvećenost da pretoči u konkretne akcije i vidljive rezultate. Bramerc je u redovnom šestomesečnom izveštaju upozorio da vlasti u Beogradu nisu realizovale brojne preporuke dogovorene s njim, kako strateške tako i operativne. On zahteva da Srbija primeni „nov, znatno rigorozniji pristup“ u pronalaženju i hapšenju begunaca. Tom prilikom je napisao da je jedino zadovoljan saradnjom u oblasti dostavljanja dokumenata, za šta je zadužena srpska Nacionalna kancelarija za saradnju s Tribunalom.

U izveštaju piše: „Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje najveći prioritet za Kancelariju Tužilaštva… Odgovornost za lociranje i hapšenje Mladića i Hadžića je na srpskim vlastima. Njihovo hapšenje je najkritičnija aktuelna obaveza Srbije. Dosadašnji napori Srbije u pronalaženju begunaca nisu bili dovoljni… Na poslednjem sastanku u Beogradu (maj 2011, nap. D.), tužilac je bio informisan o promenama u službi za istraživanje ratnih zločina, uključujući povećanje broja osoblja i to što je policiji data aktivnija uloga u operacijama potrage… U tužiočevom izveštaju iz juna 2010, Srbija je bila snažno ohrabrena da uvede mnogo rigorozniji pristup hapšenju begunaca. Bili su predloženi dubinsko strateško preispitivanje i načini za unapređenje operativnog pristupa srpskih vlasti, a identifikovane su i neophodne analize i metodi. U izveštaju iz decembra 2010, a suočena sa odsustvom konkretnih rezultata, Kancelarija Tužilaštva je zahtevala od srpskih vlasti da pojačaju svoje napore u primeni tih preporuka… Konkretnije, srpske vlasti su ostale fokusirane na ograničen broj tragova i nisu uspele da primene dogovor u širem rasponu istraga“, napisao je glavni tužilac Haškog tribunala u izveštaju dostavljenom koji dan pre nego što je Ratko Mladić uhapšen.

Robinson: Mladićevo hapšenje „ugaoni kamen“

Predsednik Haškog tribunala Patrik Robinson ocenio je juče, u govoru pred SB UN u Njujorku, da je hapšenje Ratka Mladića „ugaoni kamen u istoriji“ tog suda, koje ga približava uspešnom završetku mandata. On je istakao da je Mladić prebačen u Hag 31. maja, gde ga očekuje suđenje, čime će se „otkloniti još jedna cigla u zidu nekažnjivosti zločina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari