Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc dolazi 26. marta u dvodnevnu posetu Beogradu, potvrdila je za Danas Olga Kavran, portparolka Haškog tužilaštva. „SeržBramerc dolazi u četvrtak u radnu posetu Beogradu. Imaćemo sastanke sa onima koji su zaduženi za pitanje saradnje sa Tribunalom. Ovaj dolazak je planiran kao obična radna poseta“, naglašava Kavran. Očekuje se da će teme razgovora biti potraga za preostalom dvojicom haških optuženika – Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem.

Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, rekao je juče da ne treba imati prevelika očekivanja od posete glavnog tužioca Serža Bramerca. „Reč je o poseti tokom koje ćemo mi prezentirati sve što je učinjeno od njegove prethodne posete, kao i naše planove u potrazi za preostala dva haška optuženika, naveo je Ljajići istakao da je ostvarena puna saradnja Srbije sa Tribunalom u svim segmentima, uključujući dostavu dokumentacije, dostupnost arhivama i oslobađanja svedoka obaveze čuvanja tajne. On je naglasio da se čine svi napori da Ratko Mladići Goran Hadžićbudu uhapšeni, a da je „poslednja ocena na Bramercu“. „Mislim da niko ne može da dovodi u pitanje postojanje iskrenosti Srbije da ostvari svoje obaveze i činjenicu da jedino mi imamo štetu i trpimo posledice što su Mladić i Hadžić na slobodi, zaključio je Ljajić. Glavni tužilac će u junu dati ocenu saradnje Srbije s Tužilaštvom u redovnom izveštaju Savetu bezbednosti UN. Bramerc je u poslednjem izveštaju naveo da, pošto su Mladić i Hadžić na slobodi, saradnja još nije potpuna.

Vukčeviću Bukureštu

Bukurešt – Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević razgovarao je juče u Bukureštu sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Seržom Bramercom. U okviru svetskog samita državnih tužilaca, javnih tužilaca i glavnih tužilaca, Vukčević je sa Bramercom razgovarao o daljoj saradnji Srbije sa Tribunalom za ratne zločine u Hagu. Vukčević je agenciji Beta rekao da ne može da govori o nekim konkretnim elementima jer se radi o tajnim informacijama, ali je naveo da je razgovor sa Bramercom bio otvoren i konstruktivan i da će se nastaviti tokom Bramercove posete Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari