Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc završio je juče dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje je informisan o rezultatima potrage za dvojicom najtraženijih haških optuženika – Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem. Srpski zvaničnici ističu da je iskazana puna politička volja da se saradnja sa Tribunalom okonča i očekuju pozitivan izveštaj glavnog tužiocu Savetu bezbednosti UN u decembru o saradnji Srbije sa tim međunarodnim sudom.


Olga Kavran, portparolka Tužilaštva Haškog tribunala, kaže za Danas da će ocenu o razgovorima sa srpskim zvaničnicima glavni tužilac izneti u svom izveštaju SB, koji će biti gotov do kraja novembra, a podnet 12. decembra. Tužilac ne želi da izlazi u javnost sa ocenama, rekla je Kavran. Ona nije želela da komentariše da li je na sastancima sa Akcionim timom nagoveštena mogućnost da bi Mladić mogao da se uskoro nađe u Hagu. „Sastanci u Beogradu su prošli u konstruktivnoj atmosferi“‘, zaključila je Kavran.

Posle razgovora sa predsednikom Srbije, premijerom i ministrom spoljnih poslova nije bilo izjava, ali su iz kabineta predsednika i premijera poslata saopštenja. Kako navodi pres služba Borisa Tadića, Srbija intenzivno traga za preostalim haškim optuženicima i radi na uspešnom završetku saradnje sa Tribunalom. Predsednik Srbije je u razgovoru sa glavnim tužiocem istakao da „državni organi Srbije u potpunosti sarađuju sa Tribunalom“. U saopštenju iz Vlade Srbije ističe se da je na sastanku sa premijerom Cvetkovićem, Bramerc ocenio da je u poslednjih nekoliko meseci uspostavljena veoma dobra saradnja. Prema navodima iz saopštenja, premijer Srbije očekuje da će naredni izveštaj glavnog tužioca biti pozitivan.

Rasim Ljajić je juče rekao je da izveštaj koji će 12. decembra biti predstavljen u UN, neće sadržati pozitivne ili negativne odrednice.

– Izveštaj ne može biti pozitivan jer Mladić još nije u Hagu, ali ni negativan, jer je Bramerc uveren u kredibilnost naših akcija, kao i u postojanje političke volje da se to desi, a informisan je o narednim aktivnostima – rekao je Ljajić. On je naglasio da postoje mogućnosti da se do tog dana izveštaj glavnog tužioca izmeni.

– Naravno i posle 12. decembra, ako se taj posao ne završi, nama ne ostaje ništa drugo nego da te aktivnosti intenziviramo, ne bi li optuženici bili u Hagu – ističe Ljajić. Po njegovim rečima, prilikom razgovora sa Bramercom nisu postavljeni rokovi za izručenje haških begunaca, „jer su svi rokovi već prošli“.

Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine, izjavio je takođe da očekuje pozitivne efekte. „Mislim da će Bramercov izveštaj biti dobar, izbalansiran i suštinski pozitivan“, rekao je Vukčević. On je dodao da je Bramerc poslednju akciju potrage za Ratkom Mladićem ocenio pozitivno.

– Moja ocena je da je saradnja sa Hagom potpuna, a Mladić u Hagu će biti rezultat te saradnje. To su dve odvojene stvari. Niko ne može da kaže da posle isporučenja Stojana Župljanina, Radovana Karadžića i ostalih mi potpuno ne sarađujemo. To što ne možemo da uhvatimo Mladića i Hadžića jeste već faktičko pitanje – objasnio je Vukčević.

 

Novi rok kao novogodišnja šala

Na pitanje da li je tačno da je Bramerc dao rok od 45 dana za izručivanje Mladića, Vukčević je odgovorio da je to više bila šala i da se odnosila na Novu godinu, nego što je bilo davanje roka. Koordinator Akcionog tima je optimista kada je reč o završetku saradnje s Tribunalom, što uključuje i isporuku Mladića. Kako je još naveo tužilac, razgovoru s glavnim tužiocem Bramercom bilo je reči o predmetima koji su u radu, a najviše o predmetima u vezi sa trgovinom ljudskim organima, dok su prilikom susreta sa Akcionim timom predmet razgovora bili haški optuženici – Mladić i Hadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari