Ukoliko u izveštaju specijalnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca bude navedeno da je Srbija ostvarila potpunu saradnju, to će i za Holandiju biti pozitivan signal, odnosno ono čime ćemo se voditi prilikom odlučivanja da li da 15. juna, na sastanku ministara spoljnih poslova EU, damo saglasnost na odmrzavanje SSP-a sa Srbijom – kaže za Danas Job van den Berg, portparol ministra za spoljne poslove Kraljevine Holandije Maksima Verhagena.

On najavljuje da će se stav holandske vlade pre svega bazirati na tome da li će Bramerc izgovoriti reči „puna saradnja“, a ne na činjenici da li Ratko Mladić jeste ili nije uhapšen. Na direktno pitanje da li će Holandija dati saglasnost na odmrzavanje SSP-a i bez isporučenja Mladića, Van den Berg naglašava da „sve zavisi od ocene tužioca u smislu da li je Srbija ostvarila potpunu saradnju s Hagom“.

– Ukoliko Bramerc bude u svom izveštaju rekao da to jeste slučaj, mi ćemo to vrlo ozbiljno uzeti u obzir prilikom ocene da li damo saglasnost za odmrzavanje SSP-a. Hajde da sačekamo izveštaj, pa ćemo onda moći da damo konačan odgovor – kaže portparol Maksima Verhagena.

Komentarišući zvaničnu poruku SAD da Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom, Job van den Berg ističe da stav Holandije nije promenjen.

Glavni haški tužilac danas će podneti šestomesečni izveštaj Savetu bezbednosti UN o saradnji Srbije, BiH i Makedonije s Tužilaštvom, dok će izveštaj o saradnji sa Sudom predstaviti predsednik Tribunala Patrik Robinson.

Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Nacionalnog saveta za saradnju s Hagom, koji će predstavljati Srbiju na sednici SB UN, kaže za Danas da očekuje da će govor Bramerca biti povoljniji od njegovog izveštaja o saradnji Srbije.

– Uveren sam da će Bramerc u svom govoru dati još povoljniju ocenu od iznete u najnovijem izveštaju – naglasio je Ignjatović.

Bramerc u svom izveštaju navodi da oblast koja izaziva najveću zabrinutosti u vezi sa saradnjom Srbije ostaje hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića. Na osnovu dostupnih informacija, Tužilaštvo u Hagu veruje da su obojica begunaca „nadohvat ruke“ srpskih vlasti, piše u izveštaju.

U izveštaju se navodi i da je Srbija ostvarila dodatni napredak u saradnji s Haškim tužilaštvom, kao i da je od hapšenja Radovana Karadžića učinjen napredak na operativnom nivou.

„Tokom prethodnog rukovodstva na čelu službe bezbednosti, nije se delovalo na osnovu najbitnijih informacija koje su mogle voditi hapšenju begunaca. Kao posledica toga, vlasti ponovo analiziraju sve informacije koje su prethodno bile dostupne, a ujedno se proveravaju i stari tragovi“, piše Bramerc.

U izveštaju se ističe da su u toku „složena i sveobuhvatna operacija potrage i prateće akcije“.

Bramerc ocenjuje i da negativne i neutemeljene izjave državnika dovode u pitanje integritet Tribunala, kao i da bi mogle izazvati negativne posledice na saradnju Srbije s tim sudom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari