Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da „nije zadovoljan“ saradnjom Srbije u pronalaženju i hapšenju optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića i da bi Evropska unija trebalo da nastavi s politikom uslovljavanja.


Haški tužilac se ovim indirektno odredio prema najnovijim stavovima u većem broju zemalja članica EU da bi Srbiju trebalo „nagraditi“ ubrzanjem procesa evropskih integracija zbog njene „kooperativnosti“ u vezi s Kosovom i, bar za sada, zanemariti uslov saradnje s Tribunalom. Bramercove izjave ne treba doživljavati suviše dramatično, jer je njegov posao da zahteva najviši stepen saradnje, saglasni su Danasovi sagovornici Predrag Simić i Nikola Jovanović.

„U pogledu potrage za beguncima, nismo zadovoljni i neophodno je učiniti više“, rekao je Serž Bramerc u razgovoru s novinarima juče u Hagu. On je precizirao da njegovi saradnici imaju redovne dvonedeljne sastanke sa zvaničnicima u Srbiji i ocenio da je „situacija daleko od savršene“. Napominjući da je „ozbiljnu zabrinutost“ zbog slabosti u potrazi za Mladićem i Hadžićem izložio i u svom poslednjem izveštaju Savetu bezbednosti UN, prošlog juna, glavni tužilac je kao probleme naveo „ritam i proširenje istrage, tehnike koje se primenjuju“ i neophodnost „više resursa i profesionalizma“. „Mi nismo u potpunosti zadovoljni kako su naše preporuke primenjene… Ali naši razgovori su u toku“, kazao je Bramerc.

Tužilac je naglasio da u Srbiji „postoji jaz između izražene političke spremnosti“ za hapšenje begunaca, toka same potrage i „onoga što je neophodno učiniti“ da bi ona bila uspešna. „Taj jaz se mora zatvoriti“, upozorio je Bramerc. Kako je dodao, krajem prošle godine vlasti Srbije su došle „do interesantnih informacija“ koje su bile „razlog za optimizam“ da bi Mladić mogao biti brzo uhapšen. „Nažalost, ti tragovi su završili u ćorsokaku“, naznačio je on.

Mada se ogradio stavom da nije na njemu da određuje ko će se pridružiti Evropskoj uniji i kada, haški tužilac je naglasio da je politika uslovljavanja, koju je Unija do sada vodila prema Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije, „bila najvredniji alat za postizanje hapšenja“ optuženih. „Mi nemamo vremena jer se Haški tribunal zatvara… Stoga su nam hapšenja neophodna sada, kako bismo imali suđenja koja će odraziti razmere zločina… Za mene je teško da poverujem da bi neko geopolitička pitanja stavio ispred zadovoljavanja međunarodne pravde“, upozorio je glavni tužilac.

Odmah nakon što je Bramerc izgovorio ove oštre kritike i upozorenja, posebno da lideri EU treba da nastave s politikom uslovljavanja, postavilo se pitanje u kojoj meri bi one mogle da utiču na predstojeće zasedanje Saveta ministara EU, 26. oktobra u Luksemburgu, za kada je najavljeno razmatranje srpske kandidature za članstvo.

Nikola Jovanović, urednik časopisa Izazovi evropskih integracija, ističe za Danas da Srbija ima podršku najvažnijih zemalja EU kada je reč o prosleđivanju kandidature Evropskoj komisiji.

– Ne mislim da će izjava Serža Bramerca uticati na to da se srpska kandidatura u oktobru ne prosledi Komisiji. On radi svoj posao i na njemu je da zahteva od Srbije da završi saradnju s Tribunalom. U svakom slučaju, srpska vlada je svesna da haški uslov neće nestati sam od sebe – ocenjuje Jovanović.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, kaže za Danas da Bramerc nije rekao ništa novo, ali upozorava i da „postoji veliki broj onih koji smatraju da se Srbiji, i pored dogovora sa EU oko kosovske rezolucije u UN, ne trebaju oprostiti ostali uslovi“, poput haškog.

– Ipak, treba sačekati razgovor u Njujorku predsednika Tadića i visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, posle kojeg će se znati mnogo više o tome šta Srbiju čeka u narednom periodu – zaključuje Simić.

Vekarić: Ključna obaveza

Zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić, u prvoj reakciji na stavove Serža Bramerca, rekao je da srpsko tužilaštvo nastavlja saradnju s Hagom kako bi završilo ključnu obavezu – hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića. „Mi zajedno s Bramercom radimo na ovom predmetu. Učinićemo sve da završimo našu ključnu međunarodnu obavezu“, izjavio je Vekarić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari