Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc jasno je stavio do znanja srpskim zvaničnicima da će izveštaj koji će podneti Briselu o dvodnevnoj poseti Beogradu i o razgovoru sa srpskim zvaničnicima o saradnji sa tim sudom, uprkos hapšenju i izručenju Radovana Karadžića i Stojana Župljanina, biti neutralan, saznaje Danas.

Kako objašnjava sagovornik Danasa, glavni tužilac je na sastancima sa članovima Akcionog tima, kao i najvišim predastavnicima vlasti, i pored predstavljanja dosadašnjih rezultata i napora u radu na lociranju i hapšenju Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ostao čvrst u stavu da Srbiji ne da ni pozitivan, ali ni negativan izveštaj zvaničnicima Evropske unije. Prema istom izvoru, Bramerc očekuje isključivo konkretne rezultate na pronalaženju i hapšenju preostale dvojice haških optuženika.

Nakon Bramercovog informisanja zvaničnika EU o saradnji Srbije sa Tribunalom, Savet ministara Evropske unije će najverovatnije u ponedeljak 15. septembra, razmotriti deblokiranje Privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom. Vlasti u Srbiji insistiraju na tome da, posle hapšenja Radovana Karadžića, više nije moguće dovoditi u pitanje spremnost Beograda da uhapsi i Ratka Mladića i Gorana Hadžića i ističu da očekuju pozitivan izveštaj glavnog tužioca o saradnji Srbije. Bramerc će u decembru podneti izveštaj UN o stepenu saradnje.

Glavni tužilac Tribunala Bramerc juče je razgovarao s predsednikom i premijerom Srbije – Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem i ministrom policije Ivicom Dačićem. Tužilac Bramerc se najviše zadržao u razgovoru s novim direktorom BIA Sašom Vukadinovićem – čitava dva sata, koji nakon toga nije obavestio javnost o sadržaju njihovog razgovora.

U saopštenju posle susreta predsednika sa glavnim tužiocem navodi se da je Tadićistakao da je nova vlast u Srbiji pokazala da je čvrsto opredeljena da se saradnja sa Haškim tribunalom uspešno završi i da je Srbija izručila Tribunalu 44 optužena za ratne zločine, kao i da je potpuno svesna svoje međunarodne i domaće zakonske obaveze da preostali optuženi moraju biti u Hagu. Predsednik Srbije je naglasio da bi obnavljanje procesa protiv bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja bilo u interesu pravde i istine i da je potrebno da svi koji su počinili zločine budu adekvatno kažnjeni, „pre svega zbog porodica žrtava, zadovoljenja pravde i pomirenja među narodima bivše Jugoslavije“.

Premijer Cvetkovićje u saopštenju posle sastanka sa Bramercom naveo da će Srbija nastaviti da sarađuje sa Tribunalom, ali i da se nada da će činjenice o dosadašnjim izručenjima Tužilaštvo imati u vidu kada bude sastavljalo sledeći izveštaj o saradnji.

– Pažljivo sam optimističan u pogledu dalje saradnje sa Haškim tribunalom i očekujem da će se i preostala dva optuženika – Ratko Mladići Goran Hadžićuskoro naći u Hagu – rekao je Bramerc pozdravljajući hapšenje Radovana Karadžića.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačićnaglasio je posle susreta s Bramercom da će Srbija ispunjavati svoje međunarodne obaveze, u skladu sa zakonom, i da očekuje da Tribunal ima ujednačen pristup prema svim zločinima počinjenim na prostoru bivše SFRJ. Dačićje posebno ukazao na neophodnost poštovanja prava svih optuženih i njihov odgovarajući tretman, i založio se da se određeni predmeti Tribunala procesuiraju pred domaćim sudovima. Ministar policije je izrazio uverenje da će Bramercov izveštaj omogućiti primenu Prelaznog sporazuma.

Ministarka pravde Srbije Snežana Malovićizjavila je da volja Vlade Srbije da se završi saradnja s Haškim tribunalom nijednog momenta nije dovedena u pitanje. Ona je istakla da je još u ekspozeu tadašnjeg mandatara za sastav vlade Mirka Cvetkovića izloženo nastojanje i cilj da će se Vlada Srbije odlučno suprotstaviti počinjenim ratnim zločinima i da se optuženi za te zločine privedu Hagu.

Posle razgovora s koordinatorima Akcionog tima Rasimom Ljajićem i Vladimirom Vukčevićem, Bramerc je rekao da se nada da će potraga za preostalom dvojicom haških optuženika, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, biti uspešna i da je sa novim članovima Akcionog tima imao „veoma dobe i produktivne“ razgovore i da su ga oni obavestili o prošlim i tekućim operacijama. On je dodao da je hapšenje Mladića i Gorana Hadžića i dalje ključni cilj za punu saradnju Srbije sa Tribunalom.

 

Jeremićapeluje da EU odmrzne sporazum

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremićjuče je u Atini pozvao Evropsku uniju da „odmrzne“ Privremeni trgovinski sporazum sa Srbijom, istakavši da Beograd u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom. On je dodao da je za EU „došao trenutak da deluje“, da „se odmrzne sporazum“ a put za integraciju Srbije otvori pošto, „Srbija u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom“ što je „i dokazano“. „Nadam se da ćemo imati evropski konsenzus o tome na narednom sastanku ministara spoljnih poslova EU“, rekao je Jeremićnakon sastanka sa grčkom ministarkom spoljnih poslova Dorom Bakojani. Dora Bakojani je ponovila podršku Grčke Srbiji na putu evropskih integracije.

 

LJAJIĆ:Izgubljen Mladićev otisak prsta

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajićistakao je za TV B92 da je izgubljen deo dokumentacije koju je Ratko Mladićpodneo u svom zahtevu za ličnu kartu u Srbiji. Kako je objasnio, Mladićje 1999. podneo zahtev za ličnu kartu u Srbiji, čije je državljanstvo ranije stekao, ali je deo dokumentacije, uključujući otisak prsta – nestao. „Mladićima državljanstvo Srbije od 7. jula 1993, podneo je dokumentaciju sa zahtevom za izdavanje lične karte 1999, ta dokumentacija nedostaje. Imamo kopiju lične karte, ali nedostaje dokumentacija sa otiskom prstiju što će biti predmet dalje istrage“, kaže Ljajić. On tvrdi da u ovom trenutku nije lociran ni Mladićni Hadžić, ali da se čini sve da se to uradi, kao i da Akcioni tim nema „nikakav trag ili jasan dokaz“ na osnovu kojeg bi moglo da se kaže da je Mladićje u Srbiji. Ljajićističe da je u razgovorima sa glavnim tužiocem o pitanjima koja se odnose na dostupnost arhivi, dokumentima i zaštiti svedoka ostvaren „značajan napredak“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari