Branimir Kuzmanović o tome kako voditi Beograd ako Republika „zavrne slavinu“ 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Ako se dobro isplanira budžet, kako je privreda u Beogradu najfunkcionalnija u državi onda i pripadajuća sredstva lokalnoj samoupravi, postaju sasvim dovoljna da građani osete boljitak. Suština je uvek u dobrom upravljanju. Građani mogu da budu uvereni da sa pobedom opozicije u Beogradu neće biti ugroženi od strane Republike, već će uz bolje upravljanje gradom, vrlo brzo videti poboljšanja, kaže za Danas Branimir Kuzmanović, predsednik Gradskog odbora DS u Beogradu i nekadašnji predsednik opozicione opštine Vračar.

Kuzmanovića smo pitali kako upravljati Beogradom, ukoliko opozicija bude preuzela vlast nakon predstojećih izbora, ako Republika „zavrne slavinu“ i ne prenosi sredstva glavnom gradu kako to sada čini, i kako je zavrtala nekada opozicionim opštinama.

– Republika ne može da zavrne slavinu tako da Beograd kao jedinica lokalne samouprave ne može da funkcioniše. Naravno, ne verujem da će intervenisati prebacivanjem sredstava Beogradu kao pre neku godinu kada su u gradu potrošili većinu budžetskih sredstava zbog lošeg planiranja. Ono što je sasvim sigurno, da Beogradu dok je njime upravljala današnja opozicija ta pomoć od Republike nije ni bila potrebna. Ako se dobro isplanira budžet, kako je privreda u Beogradu najfunkcionalnija u državi onda i pripadajuća sredstva lokalnoj samoupravi, postaju sasvim dovoljna da građani osete boljitak. Suština je uvek u dobrom upravljanju – navodi on.

O toma kao voditi grad ukoliko ne bude dovolno para, kaže da čak i da nekom promenom sada aktuelnih zakona smanje sredstva Beogradu, postoji mnogo načina da se uštedi.

– Na primer, ukoliko se iz svih službi i javnih preduzeća otpuste oni koji se bave društvenim mrežama za račun vladajuće partije (popularno rečeno botovi) ostvariće se minimalna ušteda od 6,72 odsto na toj poziciji. Uz antikorupcijski plan koji je pripremio BeDem tim DS, ostvarile bi se značajne uštede u javnim nabavkama u Beogradu. Korupcija živi u mraku. Zato smo spremili niz mera kojim bi se podaci o poslovanju grada učinili javnim i lako dostupnim. Time bi se bolje kontrolisalo i uzimanje kredita i njihova potrošnja – ukazuje on.

A o sadašnjim finansijama Beograda kaže da ako pogledamo kakva je situacija na nivou Republike, koja je danas zadužena duplo više nego li 2012. može se reći da je situacija u Beogradu ipak nešto bolja.

– Mnogo važnije od uzimanja kredita je gde se tako dobijena sredstva troše. Ako, na primer, prva linija metroa bude spajala „poljanu sa poljanom“ kako je predviđeno planom SNS, to će biti najveće zaduženje u istoriji Beograda jer će biti apsolutno nesvrsishodno. A ako bude urađena prema planu DS iz 2011. onda će se ostvariti uštede i smanjiti saobraćajne gužve, te takav kredit ima svrhu – zaključuje Kuzmanović.

O ovoj temi za Danas su govorili Mila Popović, predsednika Gradskog odbora SSP u Beogradu i Dobrica Veselinović, član Malog veća inicijative Ne davimo Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari