Branimir Kuzmanović o tome zašto se javio na Šapićev poziv 1Foto: FoNet/ Dragan Antonić

Kada se gradonačelnik već oglasio pozivom opoziciji, da naglasim da nam nije namera da radimo za njega, već smatramo da ustanova Apoteka Beograd koja proizvodi preko 150 galenskih lekova u svojim laboratorijama i koja je tokom pandemije pokazala koliko je važna u spasavanju života stanovnika Beograda treba da bude sačuvana od privatizacije, navodi Branimir Kuzmanović, predsednik Gradskog odbora DS koji se prvi prijavio na poziv gradonačelnika da neko iz opozicije preuzme Apoteku Beograd.

Kuzmanović navodi da Apoteka „Beograd“ ima izuzetno važnu ulogu u sistemu primarne zdravstvene zaštite stanovništva i ne sme da bude predmet ‘politikanstva’ ni vlasti ni opozicije.

„Uobičajeno je da ‘bail out’ (izbavljenje) u normalnim državama ponudi vlast, a ne opozicija. Kada se gradonačelnik već oglasio pozivom opoziciji, da naglasim da nam nije namera da radimo za Šapića, već smatramo da je ustanova koja koja proizvodi preko 150 galenskih lekova u svojim laboratorijama i koja je tokom pandemije pokazala koliko je važna u spasavanju života stanovnika Beograda treba da bude sačuvana od privatizacije. U suprotnom, od gradonačelnika možemo očekivati i privatizaciju Hitne pomoći, jer oni tek posluju u dubokom minusu“, ukazuje Kuzmanović.

Dodaje da su demokrate pre godinu dana upozoravale na namere vlasti nakon što je direktorka (Jasminka Bjeletić) koristila ovu ustanovu za izvlačenje para pravljenjem besmislenog lagera neprofitne robe, istovremeno sa pojavom prvih kašnjenja plata.

„Jasno je i nama da apoteka u Jagnjilu ne može da donese profit, ali je itekako važna stanovnicima toga sela i okoline. I pored toga lanac apoteka sa jakim brendom i lokacijama po celom gradu i Domovima zdravlja ne može da posluje loše, osim ako ga sistematski ne uništavate godinama. Apsolutno je moguće uz domaćinsko poslovanje i u dogovoru sa radnicima obezbediti dovoljno profita za plate u roku od 200 dana“, kaže on.

Prema njegovim rečima, u  suprotnom, uz privatizaciju ćete imati momentalno zatvaranje slabo profitnih apoteka po selima.

„Pa će nekoj majci sa detetom lek biti na 15 kilometara od mesta življenja, imaćete prestanak izrade pojedinačnih, neprofitnih magistralnih lekova ili njihovo višestruko poskupljenje što će korisnicima tih lekova otežati život kao i otpuštanje radnika čiji je prosečna starost blizu 50 godina, što je najteži trenutak da se ostane bez posla“, navodi on.

I zaključuje da je zato odgovorio na Šapićev poziv.

„Otuda naša nesvakidašnja ponuda da u interesu Beograda i Beograđana izbavimo Apoteke ‘Beograd’ iz krize u koju su zapali nebrigom vlasti“, kaže Kuzmanović.

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić ponudio je juče da neko iz opozicije prihvati direktorsko mesto u ustanovi Apoteke Beograda.

Na taj poziv odgovorio je Kuzmanović i Vladimir Kovačević, predsedik Nova-Da se struka pita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari