Branka Latinović o Makronovoj poseti Srbiji: EU želi da zaustavi pad podrške procesu pridruživanja 1Foto: Printscreen / RTS

Nekadašnja ambasadorka u penziji i potpredsednica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Branka Latinović je govoreći o dolasku predsednika Francuske Emanuela Makrona u Beograd rekla da EU na taj način želi da zaustavi trend pada podrške građana Srbije procesu pridruživanja.

Komentarišući poruku koju je građanima Srbije uputio francuski predsednik Emanuel Makron, uoči svog dolaska u Beograd, da će samo u okrilju Evropske unije Srbija moći da ostane Srbija te da je samo iluzija da Srbija može da traži svoj put u večitoj igri balansiranja između sila koje će u njoj videti samo piona za žrtvovanje na šahovskoj tabli, Latinović je rekla da je ta poruka izuzetno značajna, prenosi N1.

„To je poruka građanima Srbije, ali i rukovodstvu ove zemlje. Mislim da je vrlo pažljivo sročena imajući u vidu ovo što se dešava u Srbiji sa protestima, ali i jednim silaznim trendom stepena podrške građana Srbije procesu pridruživanja Evropskoj uniji i da oni pažljivo posmatraju i procenjuju ono što se dešava. Tako da mislim da je ova poseta Makrona, što ilustruje ovo pismo, i u funkciji rezultata dogovora unutar Evropske unije da su procenili da je potrebno da neko dođe u Srbiju kako bi se zaustavio taj trend opadanja i da je procenjeno da je upravo Makron, odnosno Francuska sa svojim tradicionalno dobrim vezama sa Srbijom s jednom jakom nostalgijom prema onome što je ona učinila, posebno u tokom Prvog svetskog rata, da je ona najpogodnija i iz tog razloga je Makron izabrao jedan vrlo probirljiv rečnik“, kaže Latinović.

Prema njenom mišljenju, osnova poruke je – uđite u Evropsku uniju, ulaskom u EU vi ćete sačuvati svoju stratešku samostalnost, ali sa Evropskom unijom vi ste jači.

„Mislim da je poenta zaista u jednoj od poslednjih rečenica u kojoj on izražava apel građanima Srbije da ubrzaju svoj proces, svoj put, evropski put i da zajedno sa Francuskom mogu da grade taj put poverenja u ostvarivanju tog strateškog cilja članstva u Evropskoj uniji. Mislim to je poruka građanima, ali s obzirom da on govori o demokratskoj Srbiji o tome da Srbija ima kapacitet da bude predvodnik tog novog talasa u regionu, da je to jedna poruka i samom rukovodstvu Srbije, ali i jedna podrška građanima Srbije i Srbiji kao državi da ne sme da posustane na tom putu“, kaže nekadašnja ambasadorka.

Dodaje i da tema otvaranja rudnika litijuma u Srbiji ne može da se izbegne tokom ove posete.

„Ona će biti prisutna s obzirom da je i francuska privreda na odgovarajući način zainteresovana, jer ima jaku automobilsku industriju, zainteresovana je za litijum, ali sigurno ne u meri u kojoj je to Nemačka. Ali s obzirom na reakciju javnosti kroz proteste i na tu jednu osetljivost vezano za te ekološke aspekte i druge, mislim da se procenilo da ne treba dalje ići sa nekim jakim izjavama u smislu da Srbija treba da omogućite eksploataciju litijuma i tako dalje, da se ne bi iritirala javnost, jer smo svedoci da sve ovo što se desilo sa litijumom, sa najavom Rio Tinta za eksploataciju i tako dalje, da se istovremeno manifestuje sa jednim anti-evropskim raspoloženjem koje se manifestuje na tim protestima i naravno se to procenilo i da će stoga i buduće reagovanje biti vrlo oprezno“, navodi Latinović.

Ističe i da uz Nemačku i Francuska ima svoje strateške interese na Balkanu.

„To se ogleda sa jednim pojačanim ekonomskim prisustvom i investicijama i Nemačke i Francuske. Nemačka ima negde oko 80.000, u njenim firmama radi građana ove zemlje što znači negde oko 300.000 ljudi se izdržava na tim prihodima, u francuskim firmama radi preko 12.000. Znači to su jedni veliki potencijali i kapaciteti“, kaže ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari