Branković: Nemuštim ukidanjem Anketnog odbora, u Skupštini Srbije se dogodila Sava Mala 1foto FoNet Aleksandar Barda

„Jučerašnjom uzurpacijom Narodne skupštine i razbojničkim pokušajem da se ukine Anketni odbr, podignut je nivo nasilja nad tom institucijom Pokazalo se još jednim u najvišem zakodovanom telu da nisu važna pravila i procedure, da je važmo ko je jači, ko ima silu. U skupštini se dogodila Sava Mala“, ocenila je na konferenciji za novinare Tamara Branković iz CRTE i Otvorenog parlamenta .

Ona je na konferenciji Mreže udruženja građana, novinara i medija protiv nasilja ocenila da je država prestala da postoji onog trenutka kada se ne zna čijim nemuštim saopštenjem ukinuta odluka poslanika. Ona je podsetila da su za formiranje Anketnog odbora glasala 193 poslanika i da samo njihovim ponovnim glasanjem Anketni odbor može da prestane da postoji.

„Sakrili su se iza bola roditelja i lažne ematije, a očito je od starta pravljen plan da se onemogući rad Anketnog odbora. Vlast je pristala na osnivanje Odbora pod pritiskom građana koji već mesicima protestvuju protiv nasilja i traže odgovor kako je nasilje moglo toliko da eskalara. Ovo sada je odbrana od odgovornosti, ničim drugim do propagandom“, rekla je Brankovićeva.

Pojasnila je da postoji jasna razlika između Anketnog odbora i suda, jer je sud taj koji treba da utvrdi individualnu odgvornost, a Anketni odor bi morao da izađe sa smernicama za rešenje kako se ovo ne bi ponovilo.

Igor Bandović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ocenio je da ne postoji volja da se o ovoj temi razgovara van stranačkih prepucavanja. Ovo je tema koja nije politička, koja je nadstranačka.

„Ako nemamo Anketni odbor kroz koji mehanizam ćemo da razgovaramo. Ako nemamo anketni odbor gde pričamo o ovim stvarima, da li treba da idemo kod predsednika, da li treba pričamo na ulici o tim stvarima. Koji je naš odgovor na ono što se dogodilo. Građani traže da država artikuliše razgovor na tu temu. Ovo je generacijska stvar, ovo je na nivou najvećih tragedija u jednom društvu“, rekao je Bandović.

Sofija Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava navela je da uloga anketnog odbora nije bila ni jednog trenutka da utvrđuje krivicu i odgovonost, već je cilj bio da on da odgovor šta je to što u našem sistemu ne funkconiše .

„Anketni odbor jeste bio prilika da se suzbijanje nasilja dešava rešava u institucijama. Anketni odbor i tužilaštvo moraju da budu komplementarna tela. Ukidanje Anaketnog odbora je vrlo štetno i ne vidim zašto bi ikome smetalo da kreiramo mehanizme kako da se ovakve tragedije nikada ne ponovile“ , istakla je Todorović .

 

Maja Stojanović iz Građanskih inicijativa podsetila je da su poslanike birali građani i da je jučerašnjom odlukom o ukidanju Anketnog odbora oduzet suverenitet poslanicima.

„U celom ovom slučaju je najvažnije da nam je ukinuta mogućnost da utičemo na odluke iako građani imaju najveći suverenitet. Nama je država juče rekla da je otvorena za ponavljanje ovih stvari. Kako bismo utvrdili ko ima suverenite u ovoj zemlji“ , navela je Stojanović.

Ona je dodala da jučerašnja objava nije stavila tačku na proteste i to je još jedan dokaz zašto su protesti neophodni.

„Protesti se dešavaju jer mi ne želimo da se ovo više ponovi. Mi, na žalost, ne možemo da vratimo decu, ali tražimo da se prevenira, da se ovo više ne ponovi“, zaključila je Maja Stojanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari