Bratislav Gašić se sastao sa komandantom Komande združenih snaga NATO 1Foto: MOD

Ministar odbrane Bratislav Gašić danas je u razgovoru s komandantom Komande združenih snaga NATO u Napulju Stjuartom Mančom izjavio da bi otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici predstavljalo bezbednosno rizičan potez i izazvalo direktnu i otvorenu pretnju, uzrokujući novi talas iseljavanja Srba sa Kosova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, teme sastanka Gašića i Manča bile su saradnja i dijalog Srbije i NATO i bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji.

Prema rečima ministra Gašića, niz jednostranih poteza Prištine, uz porast broja etnički motivisanih incidenata usmerenih prema srpskom stanovništvu, izaziva duboku zabrinutost.

Srbija je, naglasio je Gašić, dokazala spremnost na pronalaženju konstruktivnih, a ne jednostranih rešenja, međutim, politika Prištine usmerena protiv Srba, kao i protivpravno delovanje i izostanak primene Briselskog sporazuma doveli su do najveće krize posle njegovog potpisivanja.

Gašić je poručio da Srbija ostaje posvećena mirnom rešavanju svih pitanja kroz politički dijalog, s ciljem boljeg života svih građana na Kosovu i Metohiji, uz zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i puno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkog sporazuma.

Manč je istakao čvrstu posvećenost NATO stabilnosti u regionu, istakavši strateški značaj Zapadnog Balkana za NATO, kao i posvećenost njegovih članica trajnom miru i bezbednosti u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari