Bratislav Jugović: Plašim se Srbije u kojoj nema drugog kruga 1

Satira i ironija treba da budu sjajni treptaji političke borbe. Da budem slikovitiji, to treba da budu blistave tačke na putu političke borbe. Ali politička borba pre svega mora da ima svoju politiku.

–  Ljubiša Preletačević Beli nema svoju politiku. NJegova politika je bezobalna sloboda. A njegov rejting ukazuje da ne postoje snažne alternative u Srbiji. Beli je zvezda padalica. On nema budućnost, baš zato što nema prošlost. Kakva je to prošlost, ako ste zgubidan, propali student ili pajac, kaže u intervjuu za Danas Bratislav Jugović iz Pokreta socijalista, odgovarajući na pitanje da li je satira i humor budućnost političke borbe. Jugović je, podsetimo, imao nameru da izađe na predsedničke izbore kao lažni doktor nauka.

* Rekli ste ne postoje snažne političke alternative. Zar Janković i Jeremić nisu alternative?

– Političke alternative ne mogu biti pojedinci. Politička borba nije stvar pojedinaca. Političke alternative moraju biti političke organizacije. Šta vi mislite, čemu služe političke partije? Svaka partije ima svoje predstavnike u svim delovima Srbije, ima svoje kadrovske potencijale i ima svoju politiku. Tako se postaje alternativa. Nisu ni glumci, ni reditelji, ni javne ličnosti kadrovski potencijali. Zna se šta su kadrovski potencijali. U gradovima, to su inženjeri. Na selu, to su domaćini. Kad Srbija bude u njihovim rukama, onda ćemo uvoziti radnu snagu, a izvoziti svoje proizvode.

* Pokret socijalista je podržao Vučića, a Vi ste podržali Stamatovića. Zašto ste podržali Stamatovića?

– Kao levičar podržao sam čoveka koji je blizak ljudima. Kao hrišćanin podržao sam kandidata koji ima blagoslov Hilandara. Kao čovek podržao sam svog prijatelja.

* Iza Stamatovića ne stoji nijedna politička partija. Rekli ste da su političke alternative u političkim partijama i u njihovim kadrovskim potencijalima. Da li je Stamatović alternativa?

– Stamatović je na putu da osnuje političku organizaciju koja će biti alternativa. Poznajem ga kao čoveka koji funkcioniše kao timski igrač. On će posle ovih izbora napraviti partiju koja će imati veliki kadrovski potencijal. Na njegovoj kadrovskoj listi biće sjajnih ljudi iz sveta arhitekture, privrednika koji su svoj ugled stekli tamo gde je privreda najjača – u Nemačkoj. Prosvetni radnici koji imaju rezultate, doktori koji uživaju ugled i van naših granica – mnogi su već iskazali interesovanje da budu u njegovom timu. Jedina politika koja ima trajnu vrednost je kadrovska politika. Jedini način da imate jaku kadrovsku politiku je da ostavite sujetu u spavaćoj sobi kad krenete na posao.

* Da li ćete i Vi biti u Stamatovićevoj partiji ili ostajete u Pokretu socijalista?

– Ostajem u Srbiji, a razmišljao sam da iz nje odem. Ima šanse za nove generacije, glavu gore!

* Kakva je Vaša procena, da li će biti drugog kruga?

– Za Srbiju je dobro da bude drugog kruga. To je dobro za demokratske procese u našem društvu. Mi smo kao narod nazadovali ako ne bude drugog kruga. Bolje je da se drugi krug dogodi na biralištima nego da se dogodi na ulici. Plašim se Srbije u kojoj nema drugog kruga!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari