Bratske veze: Gradonačelnik Novog Sada u radnoj poseti Kini, a kumunisti sa Dalekog istoka gosti naprednjacima 1Foto: Grad Novi Sad

Tokom radne posete Narodnoj republici Kini gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić sastao se sa Džao Đijanđunom gradonačelnikom grada Vusija.

Teme razgovora uključivale su razvoj ekonomskih i trgovinskih odnosa, posebno u kontekstu nedavno potpisanog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine.

Tokom sastanka je razgovarano i o mogućnostima proširenja saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, sporta, turizma i razmene mladih.

Grad Vusi, iz pokrajine Đangsu, ima oko 7,5 miliona stanovnika, a dvojica gradonačelnika razgovarala su i o mogućnostima potpisivanja Sporazuma o saradnji u budućnosti.

– U junu ove godine, delegacija Vusija posetila je prvi put Novi Sad, a danas smo nastavili razgovore o učvršćivanju prijateljskih odnosa između naših gradova. Produbljivanje saradnje predstavlja odličnu priliku za obe naše zajednice da uče jedna od druge i istraže nove puteve za rast i inovacije. Uveren sam da će se naši odnosi dodatno razvijati i da nas čeka svetla budućnost u saradnji naših gradova – izjavio je gradonačelnik Đurić.

Vusi je poznat po svojoj bogatoj istoriji i brzoj modernizaciji, i kao jedan od važnih činilaca kineske ekonomije, posebno u oblastima tehnologije i proizvodnje, dodao je gradonačelnik.

Novi Sad je dobio poziv da 2025. godine učestvuje na prestižnom Međunarodnom festivalu trešnjinog cveta u Vusiju.

Čelično prijateljstvo naprednjaka i komunista

Delegacija Centralnog komiteta Komunističke partije Kine posetila je Gradski odbor Srpske napredne stranke i Fondaciju „Svetozar Miletić“.

Bratske veze: Gradonačelnik Novog Sada u radnoj poseti Kini, a kumunisti sa Dalekog istoka gosti naprednjacima 2
Foto: Srpska napredna stranka

Tokom sastanka sa gradskim naprednjacima, navodi se u saopštenju, istaknuto je da Srbiju i Kinu vezuju „bratske veze, čelično prijateljstvo i odlična saradnja u mnogim oblastima, kao i da odnosi dveju država neprestano napreduju i razvijaju se zahvaljujući prijateljstvu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga“.

Takođe je istaknuto da je potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji stavlja „kompanije iz Srbije u mnogo bolji položaj u odnosu na kompanije iz Evrope i okruženja i trebalo bi da dovede do značajnog povećanja izvoza, proširenja investicionih i proizvodnih kapaciteta u našoj zemlji, ali i povećanja konkurentnosti“, dodaje se u saopštenju novosadskih naprednjaka.

Članovi gradskog SNS-a su istakli da kineske kompanije grade dva mosta u Novom Sadu i da je potpisan ugovor za izgradnju trećeg, pešačko-biciklističkog mosta.

„Dve delegacije su izrazile očekivanja da će saradnja dveju država nastaviti dalje da jača, razvija se i napreduje“, zaključuje se.

Kineski komunisti su potom posetili Fondaciju „Svetozar Miletić“, čiji su osnivači aktuelni ministar Nemanja Starović i savetnik premijera Predrag Rajić.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari