Mir i stabilnost balkanskog regiona zavise od Srbije i Turske, koje su spremne da bilateralne odnose normalizuju i jačaju, poručili su ministri inostranih poslova dve zemlje Ivica Dačić i Ahmet Davutoglu na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Beogradu.

Nakon zahlađenja odnosa Ankare i Beograda zbog izjave turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana da je „Kosovo Turska, Turska Kosovo“, ovo je prvi susret visokih turskih i srpskih zvaničnika.

Davutoglu je juče razgovarao i s premijerom Aleksandrom Vučićem, predsednikom Tomislavom Nikolićem i potpredsednikom Vlade Rasimom Ljajićem. Vučić i Ljajić su odnose Srbije i Turske ocenili kao dobre, ali su se, kako saopštavaju njihove pres službe, založili za jačanje privredne saradnje i pozvali turske investitore da ulažu u našu zemlju.

Na pitanje novinara da li njegova poseta znači da je stavljena tačka na nesuglasice zbog Erdoganove izjave, Davutoglu nije direktno odgovorio. „Nisam nikada birao kada treba da posetim Beograd. Beograd mi je prijateljski grad u koji sam često dolazio i želim i dalje često da dolazim“, rekao je turski šef diplomatije. Prema njegovim rečima, „mi balkanski narodi smo kao jedna porodica i, kada bude neka nesuglasica, možemo da sednemo i pijemo tursku ili srpsku kafu i bratski rešimo sve što treba“.

Dačić je ocenio da pojedini postupci i izjave ne treba da budu prepreka za razvoj dobrih odnosa. „Turska i Srbija imaju različito viđenje istorije u nekim delovima, različito viđenje i poglede na sadašnjost. Neophodno je da u daljim bilateralnim odnosima tražimo zajedničke interese“, rekao je Dačić.

Upitan da li će uskoro biti trilateralnog sastanka Srbije, BiH i Turske, Dačić je odgovorio da „sada treba raditi na obnavljanju bilateralnih odnosa“.

Šef srpske diplomatije je najavio da bi na jesen u Turskoj trebalo da bude održan srpsko-turski poslovni forum i podsetio da je spoljnotrgovinska razmena između prošle godine bila 760 miliona dolara, da je Tursku posetilo 170.000 turista iz Srbije, a Srbiju 30.000 turskih.

Dačić se zahvalio Ankari na pomoći Srbiji tokom poplava, a Davutoglu je izrazio saučešće porodicama poginulih, istakavši da je Turska spremna da pruži svu moguću pomoć.

Dva ministra su potvrdila da je bilo reči i o problemima Turkiš erlajnsa i Er Srbije, ali da će se time pozabaviti nadležna ministarstva. Njih dvojica veruju da je rešenje, obostrano prihvatljivo i zadovoljavajuće, moguće. Pojedini beogradski mediji izveštavaju da bi turska avio-kompanija mogla, od 1. jula, da izgubi idealna vremena sletanja i poletanja na beogradskom aerodromu zbog toga što Er Srbija nema takav status u Istanbulu. Međudržavni sporazum Srbije i Turske predviđa reciprocitet, ali turska nacionalna avio-kompanija ima 21 let nedeljno iz Beograda, dok Er Srbija ima svega sedam, i to ne ka glavnom aerodromu Ataturku, već sporednom Sabiha Gekče.

Ništa od turskog izvinjenja?

Oktobra prošle godine turski premijer Erdogan je u Prizrenu održao vatreni govor u kome je pomenuo i bliskost naroda ovih prostora i poručio: „Kosovo je Turska, Turska je Kosovo.“ Okupljeni su na to reagovali burnim aplauzom, ali je Beograd zvanično protestovao. Predsednik Nikolić je ocenio da je ta izjava „agresija bez oružja“, zatražio izvinjenje i odložio trilateralni sastanak Srbije, Turske i BiH. Tadašnji premijer Dačić je Erdoganovu izjavu okarakterisao kao „direktnu provokaciju“. Ministar Davutoglu je tada poručio da se Ankara neće izviniti zbog Erdoganove izjave jer u njoj „nije bilo uvrede već samo pozitivnih osećanja“. Erdoganovo pominjanje Kosova, prema Davutogluovom objašnjenju, nije bilo političke prirode, niti je predstavljalo ispoljavanje ekspanzionističke politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari