"Bolje obnovite zapuštena odmarališta": Bravo Novi Sad povodom redova za vaučere za odmor 1Foto: Čitalac Danasa

Hiljade građana su danas uzaludno čekali na vaučere za odmor u vrednosti od 10.000 dinara, kažu iz pokreta Bravo. Iako su mnogi poranili i napravili redove pred poštama od 6 časova, već oko 9 je gotovo svuda po Srbiji prestala podela i saopšteno je da je 100.000 vaučera već podeljeno.

„Ovo definitivno nije, niti može biti rešenje. Građani Srbije se ponovo ponižavaju višesatnim čekanjem u redovima, da bi na kraju većina njih ostala bez očekivanog vaučera. Pozivamo nadležna ministarstva da počnu da razmišlju dugoročno, i da novac koji dele, a koji predstavlja pre svega podršku privatnim turističkim objektima, iskoriste za ulaganje u preostala odmarališta i banje – one koji još nisu privatizovani“, saopštavaju iz Bravo.

Oni se protive ideji dalje privatizacije ovih resursa od javnog interesa, jer ono što je do devedesetih bilo dostupno svima, danas je dostupno malo kome, a umesto javnog u prvom planu je interes investitora.

Naglašavaju da je ovakav sistem dodele vaučera pomoć onima koji već mogu, ili su odlučili da idu na odmor, kao i privatnim odmaralištima.

Za one najsiromašnije, koji sebi ne mogu da priušte odmor, kako ističu, vaučeri ne predstavljaju pogodnost, jer bi uz 10.000 dinara morali da utroše još nekoliko desetina hiljada dinara, koje nemaju.

„Kažimo i da je sa 100.000 vaučera omogućeno da tek oko 1,5 odsto stanovništva Srbije dobije priliku da koristi pogodnosti. Istovremeno, prema zvaničnoj statistici, ispod granice siromaštva se nalazi čak 6,5 odsto građana, a million i po građana je u svakodnevnoj opasnosti da padne u siromaštvo, što predstavlja ujedno i broj onih koji ne mogu samostalno da priušte sebi odmor“, nastavljaju iz Bravo.

Jedino bi bilo smisleno u ovom trenutku da se broj vaučera poveća, a da se od naredne godine počne razmišljati da se državne banje i odmarališta obnove, i da budu dostupne pre svega građanima koji nisu u mogućnosti da samostalno ili uz subvencije priušte sebi odmor, smatraju iz Bravo.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari