Kako je Jakov Milatović ugostio lidere Balkana, učestvuju i Vučić i Osmani (VIDEO) 1Foto: Printskrin Jutjub kanal predsednika CG

U Tivtu se danas održava samit lidera procesa Brdo-Brioni. Iz Beograda učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a iz Prištine kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Održavanjem tradicionalnog kola Bokeljske mornarice na Trgu od oružja u Kotoru, u čast lidera država učesnica Brdo-Brioni Procesa, svečano je obeležen početak ovogodišnjeg samita, čiji je domaćin predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Tokom trajanja Samita biće održana plenarna sednica, na kojoj će se razgovarati o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama članicama Evropske unije.

Kako je saopštio kabinet predsednika Crne Gore, planirana je i konferencija za medije na kojoj ce govoriti predsednik Crne Gore Jakov Milatović, predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar i predsednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Predsednik Milatović bio je sinoć domaćin i svečane večere za lidere Brdo-Brioni procesa, kao i svečanog ručka koji je planiran za danas.

„Predstojeći samit lidera Brdo-Brioni Procesa prilika je da se potvrde dobrosusedski odnosi i ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana“, navodi se u saopštenju.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine, osnovana radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji. Članovi inicijative su i Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Među okupljenima viđen je i Prindon Sadriu, suprug kosovske predsednice Vjose Osmani. S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je boravio u Hamburgu, gde je učestvovao na Hamburškoj konferenciji o održivosti, još nije bio stigao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari