Brigadni general Navrat :NATO posvećen podršci bezbednosti i stabilnosti Kosova 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Direktor Savetodavnog tima za vezu NATO-a sa Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) rekao je danas u Prištini da Severnoatlanska alijansa ostaje posvećena ostvarivanju uloge u podršci bezbednosti i stabilnosti na Kosovu.

Brigadni general Kristijan Navrat je na godišnjoj konferencije „BSK i partneri 2024“ koju organizuju BSK i na kojoj su učestvovali visoki zvaničnici ministarstva odbrane, snaga bezbednosti, ambasadori i vojni atašei prijateljskih zemalja garantovao da će NATO pomoći BSK u podizanju kapaciteta, transformišući se u višeetničku snagu.

„NATO ostaje posvećen ostvarivanju uloge u podršci bezbednosti i stabilnosti na Kosovu i u celom regionu. Radimo, ali ima još mnogo toga da se uradi u ovom mandatu. Nudeći naše savete kao multinacionalni tim na osnovu mandata BSK-a, igramo jedinstvenu ulogu među međunarodnim saveznicima koji podržavaju BSK“, rekao je on.

Dodao je da saveznici ostaju pri istom cilju, da podrže BSK da stvore snage sposobne da pruže mogućnosti pojedincima bez obzira na pol i etničku pripadnost.

„NATO pozdravlja sveobuhvatni napredak BSK“, rekao je Navrat.

Ambasador Italije na Kosovu, Antonelo De Riu, čestitao je BSK-u na profesionalizaciji. On je čak rekao da su ove snage izbegavale sve provokacije i retoriku koje bi mogle da eskaliraju situaciju posle napada na Banjsku.

„Izazovi postoje, posebno ovo nedavno pitanje Rusije i te loše namere Srbije na Kosovu i zahtevaju izuzetan pristup. Veoma je bitno da se ovo reši, a podizanje osoblja KFOR-a za kontrolu granice je bilo od ključnog značaja. Takođe, želimo da kažemo da je prošlogodišnji napad, koji je izvela grupa paravojnih formacija, i u tom slučaju BSK pokazale pravi profesionalizam izbegavajući sve provokacije i retoriku koja bi mogla da dovede do raznih eskalacija“, kazao je italijanski ambasador.

On se osvrnuo i na dijalog Kosova i Srbije i rekao da su NATO i članice Kvinte  spremni da omoguće olakšavanje dijaloga i pronađu rešenje za pitanja koja su još uvek nerešena.

„Očekujem da napravimo pristup saradnje svih strana za prevazilaženje ovih izazova“, rekao je on.

Ambasador Velike Britanije Džonatan Hargrivs rekao je da je Velika Britanija zadovoljna napretkom BSK.

„Velika Britanija je veoma srećna i zadovoljna napretkom BKS-a, kako bismo osigurali da budu profesionalane, inkluzivne i odgovorne, veoma smo zadovoljni svojom ulogom ovde i veoma je važno za regionalnu stabilnost. Ove godine smo posebno srećni zbog podrške koju su BSK pružile Ukrajini i stabilnosti u Evropi. BSK su i dalje na putu stvaranja veština i njihovog jačanja, a takođe i na putu evroatlantskih integracija, koje mi u potpunosti podržavamo“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari