Spisak učesnika na skupu BRIKS-a još nije konačan, Vulin sa šefom FSB u Moskvi 1foto FoNet/MOD

Portparok Kremlja Dimitriji Peskov komentarisao je na današnjem brifingu za novinare mogućnost učešća sprskog predsednika Aleksandra Vučića na samitu BRIKS-a.

Razumemo pritisak sa kojim se suočavaju naši srpski prijatelji i verujemo da će Srbija doneti onu odluku koja će biti u interesu njenog naroda, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, preneli su ruski mediji.

„Evropska unija zaista Srbiji zavrće ruke i stalno uslovljava proces saradnje. Tu su stalno neki uslovi. BRIKS nikome ne nameće nikakve uslove. To je format interakcije koji se zasniva na međusobnom poštovanju i spremnosti da odgovorimo na brige i interese drugih“, kazao je Peskov na današnjem brifingu.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je potvrđeno učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na predstojećem samitu BRIKS-a u Kazanju, Peskov je rekao da „još uvek ne može da govori o učešću srpskog predsednika“.

On je dodao da će pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov u ponedeljak održati brifing na kojem će saopštiti konačan spisak učesnika.

Među liderima koji su dobili poziv da dođu na ovogodišnji samit BRIKS-a je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da će se blagovremeno izjasniti o svojoj odluci, ali i je i dalje nepoznato da li je poziv prihvatio, pišu ruski mediji.

U međuvremenu, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin potvrdio je za RIA Novosti da će učestvovati na ovogodišnjem samitu BRIKS-a.

Spisak učesnika na skupu BRIKS-a još nije konačan, Vulin sa šefom FSB u Moskvi 2
Foto: EPA-EFE/YEGOR ALIEV

Vulin, koji boravi u zvaničnoj poseti Ruskoj Federaciji, sastao se sa direktorom Spoljne obaveštajne službe RF Sergejom Nariškinom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi, razgovarali su o daljem unapređenju i jačanju saradnje struktura bezbednosti Srbije i Rusije.

Nariškin je istakao napore potpredsednika Vulina, koji je, obavljajući funkcije ministra odbrane, unutrašnjih poslova i direktora Bezbednosno-informativne agencije, uticao na razvoj dobrih odnosa srpskih i ruskih službi, dodaje se.

Vulin je zahvalio direktoru Nariškinu na pouzdanom i uvek sigurnom partnerstvu i podršci Srbiji, navodi se.

Vulin se u Moskvi sastao i sa direktorom Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije Aleksandrom Bortnikovom.

Spisak učesnika na skupu BRIKS-a još nije konačan, Vulin sa šefom FSB u Moskvi 3
EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV

Potpredsednik Vulin i direktor FSB Bortnikov razgovarali su o nastavku saradnje bezbednosnih struktura Srbije i Rusije i suočavanju sa zajedničkim izazovima, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Direktor FSB zahvalio je potpredsedniku srpske vlade na profesionalizmu i dosadašnjem doprinosu unapređenju saradnje srpskih i ruskih službi, dodaje se, dok je Vulin istakao da je Srbija zahvalna Rusiji, Federalnoj službi bezbednosti i direktoru Bortnikovu na kontinuiranoj podršci Beogradu u svim teškim pitanjima.

Ovo je drugi put u poslednjih mesec i po dana da Vulin posećuje Rusiju, i ima susrete na najvišem nivou, prošli put početkom septembra susreo se i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari