Susret Tomislava Nikolića, predsednika Srpske napredne stranke, sa evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom i direktorom Direkcije za Zapadni Balkan Pjerolom Mirelom izazvao je oprečne reakcije u domaćoj javnosti. Dok predstavnici pojedinih stranaka smatraju da se ovom susretu daje preveliki značaj, drugi navode da je Nikolićeva poseta Briselu dobar znak da u Srbiji više nema nijedne relevantne političke snage koja je protiv evropskih integracija.

Predsednik SNS, kako je rečeno u zvaničnom saopštenju stranke, u Brisel je putovao na poziv Olija Rena, a tokom susreta Nikolić je od briselskih zvaničnika zatražio pomoć u obuci mladih ljudi koji će biti u savetu za evropske integracije, telu koje SNS namerava da formira. U SNS objašnjavaju da razloge susreta Nikolića i Rena treba tražiti u činjenici da je „Evropska komisija verovatno zaključila da naprednjaci predstavljaju polovinu građana Srbije, da nije protiv evropskih integracija i da može mnogo da pomogne“.

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić, koji je s Nikolićem boravio u Briselu, kaže za Danas da je njegova stranka okrenuta evropskim integracijama, ali na pitanje da li je spremna da ispuni haški uslov na putu ka EU, odgovara da su neke druge stranke obećale da će uhapsiti Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

– Mi ne znamo gde su Mladić i Hadžić – kaže Vučić. Na pitanje Danasa da li bi SNS u slučaju dolaska na vlast ispunila taj zahtev, Vučić je samo ponovio da njegova stranka ne zna gde se haški begunci nalaze, ne želeći da odgovori da li bi naprednjaci organizovali proteste u slučaju njihovog hapšenja.

Nada Kolundžija, član Predsedništva DS, ubeđena je da ovaj susret ne znači da zvanični Brisel sada „igra na kartu“ naprednjaka.

– Mislim da je to samo znak da je Brisel svestan da je za brže evrointegracije Srbije neophodna široka politička podrška – kaže Kolundžija za Danas. Prema njenim rečima, susret pokazuje da je „Nikolić potpuno odstupio od politike SRS poslednjih godina“, ali „ostaje da se vidi da li je SNS samo deklarativno za EU ili prihvata i namerava da doprinese izgradnji evropskih standarda modernog evropskog društva“.

Vlajko Senić iz G17 plus kaže za naš list da razgovoru Nikolić-Ren ne treba davati na značaju i da taj susret „ne mora da znači da su naprednjaci preko noći postali Evropejci i da ih je Evropa kao takve prihvatila“.

– Dobro je što je Tomislav Nikolić tražio ovakav susret sa evropskim komesarom za proširenje. To pokazuje i da u Srbiji više ne postoji nijedna relevantna politička snaga koja je protiv evropskih integracija. Ipak, Nikolić će svoje evropejstvo morati da pokaže i na delima – smatra zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš.

Tanja Miščević, profesorka FPN i bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije, ocenjuje da evropski zvaničnici žele da imaju pun uvid u stanje u Srbiji. Ipak, kaže Miščevićeva za Danas, susret Ren – Nikolić zaista predstavlja iznenađenje.

– Do sastanka je došlo odjednom i nije bilo naznaka da će se dogoditi. Ali moramo imati u vidu da ono nije eksces jer je uobičajena praksa Brisela da, sem sa zvaničnim institucijama neke države, razgovara i sa opozicijom, pogotovo jakom, kao i civilnim sektorom. Mislim da je ovo dobar potez u kreiranju opšteg političkog konsenzusa u Srbiji prema EU. Neophodno je da se vlast i opozicija usaglase o ovako ključnom pitanju – poručuje Tanja Miščević.

LDP: Naprednjaci državni projekat

Potpredsednica LDP Judita Popović komentariše za Danas da se pre svega ne zna o čemu su Ren i Nikolić iza zatvorenih vrata pričali. „Susret je dokaz da EU shvata da u Srbiji postoji SNS i da je ta stranka realnost“, dodaje ona. Na pitanje da li Brisel na taj način daje legitimitet „reformisanom“ Tomislavu Nikoliću i ljudima okupljenim oko njega, Popovićeva kaže da SNS zapravo predstavlja „državni projekat“ za budućnost i ona nije slučajno osnovana, niti je slučajno dobila takav rejting“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari