"Brisel ništa zvanično nije tražio od Beograda" 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević (Arhiva)

EU, za sada, nije tražila od Srbije da uvede vize za još neke države, nakon što je Beograd doneo odluku o ukidanju vizne liberalizacije za građane Irana, kažu za Danas izvori iz državnog vrha Srbije komentarišući izjavu šefa Delegacije EU u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija, da EU od Beograda očekuje da Srbija ukine bezvizni režim za sve druge zemlje čijim je državljanima za ulazak u EU potrebna viza, a koje sa Srbijom imaju bezvizni režim.

Naši sagovornici očekuju da će zvanični Brisel do kraja procesa pridruživanja Srbije Uniji zahtevati i da se uvedu vize za sve ostale države za koje ne važi “beli šengen”. “Situacija je takva da ima zemalja čijim građanima nije potrebna viza za putovanja u Srbiju, ali ima još više zemalja kojima je potrebna viza za Srbiju, a nije za države Evropske unije”, objašnjavaju oni. Beograd je u proteklih godina i po dana ukinuo vize građanima Indije, Bahama, Barbadosa, Jamajke, Mauricijusa, Meksika, Sent Vinsenta, Grenadina, Paragvaja, Kolumbije, Surinama. Većina tih država nije priznala nezavisnost Kosova.

Izvori Danasa ukazuju da i dalje ne postoje nikakve naznake da bi u skorije vreme moglo da bude otvoreno poglavlje 31 u pregovorima Srbije sa EU, koje se odnosi na spoljnu politiku i bezbednost. Ambasador Fabrici je u ovonedeljnom obraćanju poslanicima srpskog parlamenta ponovio da “Srbija do trenutka pristupanja EU mora da u potpunosti uskladi spoljnu politiku sa Unijom”.

Pojedine diplomate su ranije za Danas potvrdile da je EU direktno uticala na odluku Vlade Srbije da ponovo uvede vize Iranu tako što je zapretila Beogradu da će ako to ne bude učinjeno biti ukinut “beli šengen” našoj državi. Kako je precizirano, Brisel je snažan pritisak na Beograd argumentovao podacima o pojačanom prilivu migranata preko Srbije koji su potom nastavljali put ka državama članicama EU.

Recipročne mere

List Teheran tajms je nedugo nakon objavljivanja odluke Vlade Srbije naveo da će Iran uzvratiti recipročnom merom za građane Srbije. Pojedini iranski portali preneli su i da je moguća obustava direktnih letova iz Teherana u Beograd.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari