Brisel – EU očekuje da Srbija zauzme konstruktivan stav prema raspoređivanju misije Euleks i da ohrabri kosovske Srbe da učestvuju u kosovskom razvoju, navodi se, između ostalog, u delu Nacrta godišnjeg izveštaja Evropske komisije (EK), koji se odnosi na Kosovo, prenose agencije.

U dokumentu koji će biti objavljen 5. novembra, EK najavljuje da će na jesen 2009. biti predstavljena studija izvodljivosti za Kosovo na osnovu koje će biti razmotren najbolji način za učešće Kosova u napretku regiona prema integracijama sa EU u kontekstu procesa stabilizacije i pridruživanja.

Srbiju koja, kako je ocenjeno, „ima ključnu ulogu u regionu Komisija ohrabruje da zauzme konstruktivan pristup prema učešću Kosova u regionalnim inicijativama i međunarodnim forumima, kao i prema naporima EU da doprinese miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu“.

U izveštaju se navodi da se „Euleks sada raspoređuje“, da je „generalni sekretar UN pokrenuo preustrojstvo Misije UN na Kosovu, a rezolucija 1244 SBUN i dalje ostaje pravna osnova za mandat UN na Kosovu“.

EK je istakla da je Srbija preduzela pravne i diplomatske mere da bi osporila legalnost u Prištini proglašene nezavisnosti Kosova i da je Generalna skupština UN prihvatila zahtev Beograda da se o tome zatraži mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Kako se navodi u sažetku godišnjeg izveštaja EK, u koji je imala uvid agencija Beta, „srpske vlasti su stavile do znanja da će koristiti samo miroljubiva sredstva i uzdržano su reagovale na proglašenje nezavisnosti u kosovskoj skupštini“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari