"Briselski sporazum jedina daska na kojoj možemo da stojimo": Vučić o Kosovu iz Njujorka 1Foto: Printscreen/Pink

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, najavio je danas svoj govor u Generalnoj skupštini UN za utorak i rekao da će od svih država tražiti podršku za rešavanje kosovskog problema.

Vučić je u obraćanju najavio odlazak na Samit o budućnost.

„To je nešto što su mnogi mislili da neće imati šansu za postojanje, ali na inicijativu predsednika Generalne skupštine UN Antonia Gutereša postavljeno je više inicijativa“, rekao je Vučić.

On je rekao da su sve zemlje počele da traže rešelje u multilateralizmu i dodao da i dalje postoji podela na Velike sile i Globalni jug.

„Zemlje globalnog juga ulavnom traže da se pitanje rešavanja klimatskih promena odvoji od pitanja finansiranja“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da zapadne zemlje insistiraju na vrednostima koje su prihvatljive i dobre, ali da vuku ka „woke“ pokretu gde se negiraju porodične vrednosti, dok Rusija, Kina i druge zemlje u razvoju žele isticanje i porodičnih vrednosti.

Predsendik Srbije je najavio i sastanak sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, te sa predstavnicima kompanije Filip Moris.

„Glavni deo za nas je 24. septembar u utorak oko 19.30 sati po srpskom vremenu“, naglasio je Vučić govoreći o terminu kada bi trebalo da govori u GS UN.

Govoreći o temi njegovog govora rekao je da će govoriti o poziciji Srbije, ekonomiji i narušavanu svih principa međunarodnih prava.

„Koliko je tragikomično kada jedni drugima prebacuju koliko puta su kršili međunardno pravo, a svi su“, rekao je Vučić i dodao „da mi mali moramo da se vaezujemo za njih“.

On je naglasio da će podršku za rešavanje kosovskog problema tražiti kod svih, nazvavši Briselski sporazum „jedinom daskom na kojoj možemo da stojimo“.

Vučić je pored drugih sastanaka istakao i večerašnji susret sa Kristalinom Georgiev, direktorkom Međunarodnog monetarnog fonda.

„Nema rasta u Evropi jer Evropa mora da završava rat, pojede nas rat. Mi bismo imali preko pet stopu rasta, i živeli bismo mnogo bolje, to bi bio opšti napredak i u optimizmu i u svim našim ekonomijama. Kako god, nije važno pod kakvim uslovima, samo da se prekine“, rekao je Vučić govoreći o trenutnoj bezbednosnoj situaciji u Evropi.

Naglasio je da će Kosovo i Metohija biti najvažniji deo toga govora, kao i da će podsetiti na govore naših zvaničnika koji su govorili 1999. godine u UN.

Odgovarajući na pitanje novinara o najavljenoj modernizaciji kosovskih bezbednosnih snaga, Vučić je rekao da Kosovo, prema Rezoluciji 1244, nema prava na postojanje nikakvih oružanih snaga.

„Kako oni tumače kada im mi kažemo da krše tu Rezoluciju. Svi koji ih naoružavaju onda kažu „Pa promenila se situacija“, misleži na 2008. i 2009. godinu kada su ih priznali. Oni vam otvoreno kažu, baš nas briga za međunarodno javni poredak, baš nas briga za bilo šta, i možemo da radimo šta hoćemo“, pojasnio je Vučić i dodao da te zemlje i školuju kadrove KBS-a, ali da to nije nešto što može da ugrozi Vojsku Srbije.

Komentarišući današnju izjavu narodnog poslanika Radomira Lazovića kako je politika Srbije o Kosovu doživela debakl, Vučić je rekao da 2000. godine na vlast dolaze na vlast oni koji vraćaju Kosovo u naš sistem, te da je zatim 2001 razgovarao sa Zoranom Đinđićem koji je, kako tvrdi, rekao da „ta đubrad hoće sve da nam uzmu“.

Pojašnjavajući šta se sve događalo svake godine do proglašenja nezavisnosti Kosova, Vučić je rekao da se „16 godina posle toga borite i nežete da ugrozite mir, gde se na svakom sastanku borite i izdvajate novac“.

„Sad sam kriv što sam uspeo to da podignem na novi nivo i da se ponovo borimo za KiM iako su nas doveli u nemoguću poziciju“, rekao je Vučić i dodao da „možemo da uradimo nešto oružjem, ali šta onda“?

Kako kaže, oni  bi voleli da se pobiju, ali samo da „nabude njihovo dete“.

On je naglasio da je spreman da dođe i razgovara sa opozicijom o litijumu i Kosovu.

„Pojma nemaju o tome šta su pisali, ne znaju kolika je rudna renta. Ne daj bože na dan da im ostavite državu, ništili bi je“, rekao je Vučić komentarišući optužbe da je narodne poslanike nazvao imbecilima zbog Predloga Zakona koji su pisali.

Kako je rekao, kada bude došao u Skupštinu, „rastaviće opoziciju kao Panta pitu“, argumentima i činjenicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari