Britanski ambasador odgovorio alumnistima na pismo u vezi sa litijumom u Srbiji 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Britanski ambasador u Beogradu Edvard Ferguson odgovorio je danas na otvoreno pismo grupe Chevening (Čivning) stipendista u kome su izrazili zabrinutost u vezi rudarenja litijuma i poručio im da je odluka o tome da li treba nastaviti projekat Jadar „u potpunosti u rukama vlasti u Srbiji“, ali i da „britanska vlada podržava dalji razvoj projekta“.

Navodeći da se zahvaljuje grupi bivših stipendistia Čivning programa koji su mu u otvorenom pismu 13. avgusta izneli svoju zabrinutost u vezi rudarenja litijuma u Srbiji, ambasador Ferguson ističe da je „pažljivo“ pročitao pismo navedene argumente.

„Odluka o tome da li treba nastaviti projekat Jadar ili ne, bila je i biće u potpunosti u rukama vlasti u Srbiji“, istakao je Ferguson, podsećajući da je Vlada Srbije 16. jula „usvojila odluku da ponovo usvoji Uredbu o utvrđivanju prostornog plana područja posebne namene za rudnik i fabriku za preradu, nakon odluke Ustavnog suda da je njegovo poništavanje 2022. godine bilo neustavno“.

Ferguson podseća i da je 19. jula, na Samitu o kritičnim sirovinama Srbije koji je održan u Beogradu, potpisan Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Evropske unije, sa namerom da se razvije strateško partnerstvo u održivim kritičnim sirovinama, lancu proizvodnje baterija i električnih vozila.

„Britanska Vlada podržava dalji razvoj projekta Jadar i kao suvereno pravo partnerske nacije, ali i zbog uverenja da je strateški važan projekat za budući rast i razvoj Srbije. Ujedinjeno Kraljevstvo vidi određenje Srbije kao partnera Evropske unije u oblasti kritičnih sirovina i kao veliku priliku za srpsku ekonomiju, ali i za usklađivanje sa društvenim i ekološkim standardima EU“.

Ako se dobro sprovede, projekat Jadar će, tvrdi Ferguson, „Srbiji pružiti šansu da izgradi potpuni lanac vrednosti e-mobilnosti, od sirovih materijala do električnih vozila, i da se pozicionira u srcu evropske energetske tranzicije“.

Saglasivši se sa alumnistima da „svako ima pravo na čistu i bezbednu životnu sredinu u kojoj može dostojanstveno da živi“, Ferguson je navepo da vlada Velike Britanije „podržava niz projekata širom Srbije, pomažući lokalnim aktivistima da rade na čistijim i zelenijim zajednicama“.

Britanski diplomata ističe kako je „potpuno svestan zabrinutosti“ koja postoji u javnosti „o potencijalnim ekološkim rizicima u vezi projekta Jadar“, navodeći da „po svojoj prirodi, svi rudarski projekti uključuju ekološke rizike kojima se mora pažljivo upravljati“.

On je ocenio da će „ponovno usvajanje Prostornog plana za projekat Jadar omogućiti Rio Tintu da Vladi Srbije podnese studije uticaja na životnu sredinu“.

„To bi trebalo da pomogne da se razjasni situacija u kojoj su autentični ekološki rizici i primedbe zamagljene i zakomplikovane široko rasprostranjenim lažnim tvrdnjama i dezinformacijama. Ponudili smo tehničku pomoć vašoj Vladi u cilju procene i upravljanja tim rizicima, u skladu sa najvišim evropskim standardima“, istakao je Ferguson.

Navodeći kako se slaže sa primedbama da „najviši standardi nisu uvek primenjivani u drugim rudnicima u Srbiji“, on ističe da ne želi da se predstavlja „kao stručnjak u toj oblasti“.

„Ipak, uveravanja koja sam lično dobio i od rukovodstva i geoloških stručnjaka iz Rio Tinta, kao i čvrste garancije koje je EU pružila u oblasti zaštite životne sredine, učvršćuju moja uverenja da Srbija može bezbedno i odgovorno da razvije projekat Jadar uz pomoć svojih evropskih partnera“, naglašava u odgovoru na otvoreno pismo ambasador Ferguson.

On je naveo da se „trenutno radi na otvaranju rudnika litijuma u Kornvolu, prelepom i ekološki veoma osetljivom delu na jugozapadu Engleske“, Ferguson je naveo i da „postoje slični projekti u Francuskoj, Finskoj, Nemačkoj i drugde“.

Kako se sve naše države udaljavaju od ekonomije zasnovane na ugljeniku i idu ka budućnosti baziranoj na obnovljivoj energiji, koju obezbeđuju kritične mineralne sirovine kao što je litijum, u interesu je svih nas da delimo znanje i najbolje prakse, smatra diplomata Velike Britanije.

On je poručio kako čvrsto veruje „u otvorenu debatu“ i „pravo da se izrazi kritika i zabrinutost u vezi velikih projekata, kao na važna obeležja demokratije“, izrazivši zabrinutgost „do kog stepena je legitimna javna debata o projektu Jadar zamagljena i ometena široko rasprostranjenim dezinformacijama“.

„Ako Vlada Srbije donese odluku da dozvoli rudnik litijuma u Jadru, to će predstavljati najveću stranu direktnu investiciju u istoriji Srbije. Pošto je sedište Rio Tinta u Londonu, britanska Vlada ima snažan interes da projekat bude uspešan, kako ekonomski tako i ekološki, i nastavićemo da radimo u tom pravcu. Imamo i obavezu da podržavamo i branimo Rio Tinto kada je predmet netačnih i nepravednih optužbi“, naglasio je Ferguson.

Alumnisti sa britanskih fakulteta, njih 26, uputilo je otvoreno pismo britanskom ambasadoru u Beogradu Edvardu Fergusonu, u kojem su izrazili zabrinutost zbog planiranog iskopavanja litijuma u Srbiji i iznenađenje zbog njegove podrške tom projektu

Čivening stipendisti su u pismu koje su prosledili medijima naveli da postoji mnogo razloga za sumnju u obećanja da će u realizaciji projekta „Jadar“ biti poštovani najviši ekološki standardi jer dosadašnji rezultate drugih rudarskih projekata u Srbiji i njihove negativne posledice na životnu sredinu pokazuju suprotno.

Kako su naveli u pismu, čak i rudarska kompanija Rio Tinto, na početku nacrta svoje studije, ima disklejmer o podacima i zaključcima kojima pokušavaju da smanje efekte ovog projekta na životnu sredinu.

Oni su naveli da ne žele da ulaze u detalje o „veoma problematičnoj reputaciji te kompanije“, jer su sigurni da je Ferguson već upoznat sa tim.

„Jasno je da je u pitanju potreba Evropske unije i drugih zemalja za kritičnim sirovinama, neophodnim za proizvodnju baterija, ali uprkos tome, studije obezbeđuju snažne dokaze da troškovi ovog projekta po zdravlje i ceo ekosistem oblasti daleko prevazilazi potencijalni benefit za ovu zemlju i njen narod“, navodi se u pismu.

Dodaje se da se oni kao Čivening stipendisti i prijatelji Britanije, ali takođe i zabrinuti građani Srbije, nadaju da će ambasador Ferguson sve ovo uzeti u obzir kada se radi o projektu koji bi mogao da ima ovako katastrofalne posledice.

„Svako ima pravo na čistu i bezbednu životnu sredinu u kojoj mogu da žive dostojanstveno“, ističe se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari