Britanski ambasador na Kosovu: Sa Kurtijem smo razgovarali o zabrinutosti zbog akcija na severu 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Britanski ambasador na Kosovu Džonatan Hargrivs objavio je da je na današnjem sastanku sa premijerom Kosova Ajbinom Kurtijem razgovarano o „zajedničkoj zabrinutosti Britanije i drugih međunarodnih partnera Kosova u vezi sa nedavnom akcijom Vlade na severu Kosova“.

Prema njemu, na sastanku je bilo reći o mnogobrojnim bilateralnim pitanjima, uključujući podršku Ujedinjenog Kraljevstva za kosovsku carinsku i poresku upravu i bezbednost i ulogu britanskih snaga u KFOR-u.

U saopštenju Vlade Kosova ne pominje se neslaganja Velike Britanije i drugih saveznika zbog akcija na severu Kosova, ali se navodi da je premijer zahvalio britanskom ambasadoru „na saradnji u oblasti odbrane“.

„Premijer je zahvalio ambasadoru Hargrivsu na podršci Ujedinjenog Kraljevstva carini Kosova tehničkom opremom za borbu protiv šverca, kao i na saradnji u oblasti odbrane i sa Kosovskim bezbednosnim snagama koje obučavaju ukrajinske vojnike u Ujedinjenom Kraljevstvu kao deo operacije Interflek“, kaže se u saopštenju.

Kosovske vlasti su u petak zatvorile pet paralelnih institucija pod kontrolom Srbije na severu Kosova, što je izazvalo oštru reakciju međunarodne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari