Britanski izaslanik Pič: Srbija mora da istraži izborne nepravilnosti 1foto FoNet/SPC

Britanija poziva Srbiju da uvede sankcije Rusiji, jer je poslednja država Zapadnog Balkana koja to nije učinila, te da istraži moguće nepravilnosti na izborima održanima u decembru kako bi se sačuvao integritet izbornog procesa, izjavio je specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan Stjuart Pič.

Beograd u tome treba da sarađuje sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju koja je u svom preliminarnom izveštaju dala konkretne primedbe na izborni proces, rekao je u razgovoru za agenciju Hina Pič, koji je peti put posetio Hrvatsku otkako je krajem 2021. imenovan za izaslanika za Zapadni Balkan.

Pič je iskazao apsolutnu podršku normalizaciji odnosa Srbije i Kosova i osudio je organizovanje oružanog sukoba kod mesta Banjska na severu Kosova u kojem su srpski državljani napali kosovsku policiju.

Britanac je to nazvao „ozbiljnim incidentom“ i istakao da kosovske vlasti potpuno sarađuju u istrazi, „što je naglasio i razgovorima u Beogradu“.

Dodao je da je količina pronađenog oružja mogla biti destabilizirajuća za Kosovo, zbog čega je pohvalio profesionalno i koordinisano delovanje kosovske policije.

Normalizacija odnosa između Beograda i Prištine bit će na dobrobit svih građana obe države, ali i šireg regiona, pa i Hrvatske, a budućnost Kosova je ona „multietničke republike“, rekao je Pić.

Lord Stjuart Pič, bivši komandant britanskog ratnog vazduhoplovstva i bivši predsednik Vojnog komiteta NATO u Zagrebu se 24. januara, između ostalih, sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom spoljnih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i liderom Samostalne demokratske srpske stranke Miloradom Pupovcem.

Pič je rekao da London „osuđuje pretnje“ otcepljenjem Republike Srpske i nastavlja da podržava Dejtonski sporazum.

Pič je u razgovoru za Hinu prije dve godine izrazio veliku zabrinutost za situaciju u Bosni i Hercegovini. Danas, nakon dolaska nove vlade i određenih pomaka u procesima unutar te zemlje, britanski izaslanik je „i dalje zabrinut“, posebno za bezbednosnu situaciju koju ugrožavaju pretnje otcepljenja Republike Srpske.

London te pretnje osuđuje i poručuje da je Republika Srpska legitiman entitet unutar BiH, ali ne može biti i „nezavisna država“ kakvu od nje želi da naparavi njen predsednik Milorad Dodik, kazao je Pič.

„Svetla budućnost za BiH je u svačijem interesu, za sve ljude u toj državi, nevezano za etničku grupu”, rekao je Pič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari