Britanski ministar koji je u poseti Beogradu najoštrije osudio napad na Kosovsku policiju 1Iks/Leo Dokerti

Britanski ministar za evropska pitanja Leo Dokerti istakao je danas u Beogradu da njegova zemlja želi saradnju sa Srbijom na razvijanju pozitivnih odnosa okrenutih ka budućnosti, ali i osudio napade na Kosovsku policiju u Banjskoj i pozvao Srbiju da sarađuje sa kosovskim vlastima i međunarodnim partnerima da bi se odgovorni priveli pravdi.

Najoštrije osuđujemo nasilni napad na Kosovsku policiju 24.septembra i pozivamo vlasti u Beogradu i u Prištini da zajedno rade na tome da se izvršioci privedu pravdi“, rekao je Dokerti.

Kako se navodi u saopštenju britanske ambasade, on je istakao da događaji od 24. septembra u Banjskoj predstavljaju istinske rizike po regionalnu stabilnost.

Oni proističu iz nekontrolisanog gomilanja oružja, i neuspeha da se ostvari napredak u normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, čiji je cilj i da se sve zajednice osećaju sigurno i bezbedno, rekao je ministar Dokerti.

On je pozvao Srbiju da iskoristi svoj uticaj na severu Kosova kako bi se deeskalirala situacija i obeshrabrilo dalje nasilje, kao i da se Beograd uzdrži od poteza ili retorike koji bi zakomplikovali povratak dijalogu pod pokroviteljstvom Evropske unije.

„Ujedinjeno Kraljevstvo ohrabruje Srbiju i Kosovo da se ponašaju odgovorno i da se pod hitno, i u dobroj veri, vrate procesu dijaloga pod pokroviteljstvom EU“, navodi se u saopštenju.

Dokerti je istakao da Ujedinjeno Kraljevstvo ohrabruje konstruktivno ponašanje u dijalogu Srbije i Kosova, kao ključ za regionalnu stabilnost i bezbednost.

Dokerti je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom za evropske integracije Tanjom Miščević, kao i sa predstavnicima britanskih kompanija aktivnih u Srbiji, narodnim poslanicima, članovima Odbora za spoljne poslove.

On je razgovarao o produbljivanju praktične saradnje sa Srbijom u čitavom nizu oblasti, poput – trgovine, nauke, tehnologije, kao i u borbi protiv ilegalnih migracija, prenosi se u saopštenju Ambasade Velike Britanije u Beogradu.

Na nalogu ministra Doertija na mreži Iks, upućena je i posebna video poruka regionu uoči njegovog dolaska prvo u Bosnu i Hercegovinu, gde se susreo sa tamošnjim zvaničnicima, a potom i u Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari