Brnabić: Demokratska stranka je dala dozvolu Rio Tintu 1Printskrin TV Pink

Kao predsednica Narodne skupštine i kao neko ko je vodio Vladu, osetila sam potrebu da demantujem laži koje je izrekao predsednik Stranke slobode i pravde Đilas, rekla je predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić na konferenciji za medije povodom jučerašnje izjave Dragana Đilasa da Demokratska stranka nije dala dozvolu za kopanje litijuma.

Brnabić se osvrnula na izjavu predsednika SSP u kojoj je odgovoro na tvrdnje predsednika Vučića da je Demokrtaska stranka, kojoj je Đilas tada pripadao, dala dozvolu za istraživanje i eksploatiaciju litijuma.

Ona je rekla da je ćerka firma Rio Tinta, Rio Sava Exploration osnovana je 2001. godine i upitala ko je tada bio na vlasti.

Brnabić je rekla da je ministarstvo rudarstva u julu 2004. godine dala istražnu dozvolu firmi rio tinto odno rio sava.

Ona je istakla da su ovu dozvolu potpisali tadašnji visoki funkcioneri demokratske stranke koji su većinski pripadali DS-u.

Dodala je da je i kada je data dozvola za proširenje ovog projekta da je i tada vladajuća garnitura bila takođe iz redova Demokratske stranke.

– Kažu da su uvek bili protiv toga. Ali oni se sada zovu Novi DSS, i kao tu nema kontiuiteta – poručila je predsednica skupštine.

Objasnila je da je Zakonom o rudarstvu koji je donet 2006. godine faktički onemogućeno da država obavi ovaj projekat uz ponovno podsećanje da je zakon potpisao tadašnji predsednik Vlade iz redova Demokratske stranke, Vojislav Koštunica.

– Demokratska stranka nije imala nikakve veze sa tim šta? Pali s Marsa? – poručila je.

Brnabić je navela još zakonskih izmena, formiranje ministarstva za rudarstvo i životnu sredinu koje je nazvala „Rio Tinto ministarstvom“ kao i usvajanje nove državne strategije po ovom pitanju kao način da se realizacija projekta „cementira“.

Ocenila je da je zaokret u stavu opozicije po pitanju projekta Jadar primer političkog oportunizma.

– Nije važna Srbija, nego politička karijera. To je njihov moto – poručila je predsednica Skupštine.

Upitala je i gde su bili opozicioni političari kada su dva puta menjali zakon o rudarstvu, kada sada protestuju protiv ovog projekta.

Brnabić je ponovila tvrdnju koju je juče izneo i sam predsednik da je suprug kandidatkinje za gradonačelnicu Loznice ispred koalicije Srbija protiv nasilja prodao zemlju firmi Rio Tinto i aktivizam opozicionih političara po ovom pitanju, zbog toga, nazvala licemernim.

Upitana zašto je ponovo pokrenut projekat na koji je navodno ranije stavljena tačka i da li radi u interesu privatne firme ili građana Srbije, Brnabić je rekla da radi transparentno u interesu građana i da potpisivanje memoranduma o sardnji sa Rio Tintom iz 2017. godine nije zaboravila, već da je njen problem taj što je prethodni režim ukinuo mogućnost tendera izmenom Zakona iz 2004. godine i time zacementirao realizaciju projekta, protiv koga sada govore.

– Ja sam uvek transparentno radila u interesu građana Srbije – poručila je.

Dodala je da se teza o zaštiti životne sredine, koja se koristi kao glavni argument protiv projakta Jadar, pojavila niodkuda i da je aktualna vlast ovaj projekat podigla na viši nivo, te da se tim radom ponosi.

O odluci Ustavnog suda koji je stavljanje tačke na projekat Jadar proglasio neustavnim, Brnabić je rekla da je, izgleda, napravila grešku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari