"Đilas jedini fer da stoji iza onoga što su radili, ostali ne bi našli litijum na periodnom sistemu elemenata": Brnabić reagovala na Stefanovićevo gostovanje 1foto FoNet Milica Vučković

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić reagovala je na mreži „Iks“ na izjavu poslanika SSP-a Borka Stefanovića u vezi sa prijašnjim stavom predsednika ove stranke Dragana Đilasa oko iskopavanja litijuma u Srbiji, rekavši da je u velikoj dilemi da li Stefanović govori neistinu ili uopšte ne prati šta njegov lider priča.

„Kaže Borko Stefanović da je Đilas pričao o litijumu kao o razvojnoj šansi Srbije u trenutku kada nije znao kakve su posledice rudarenja litijuma (2017). U velikoj sam dilemi da li samo govore neistinu ili uopšte ne prate šta njihov lider priča. Verovatno i jedno i drugo“, navodi Brnabić.

Ona podseća na Đilasovo gostovanje u emisiji „Direktno“ na Juronjuzu.

„Pa da ih podsetim, 21. aprila 2023, emsija „Direktno“ sa Minjom Miletić, Euronews, Đilas ponovo jasno kaže da je litijum razvojma šansa: „Ja se zalažem ne za zabranu iskopavanja litijuma, nego da u ovoj situaciji kada ne postoji tehnologija za koju ja znam da može da se litijum vadi, da mi ne možemo to da uradimo bez posledica. Ali ja verujem da je to šansa za nas. Vrlo velika razvojna šansa. Razvojna šansa, tako je. Kada uđemo u EU, budemo blizu njima, onda ćemo imati standarde koji tamo važe. Ako bude mogao da se vadi litijum u Nemačkoj, moći će da se vadi i u Srbiji. Znači to ništa nije sporno… Ljudi, tehnologija napreduje iz dana u dan. Ja sam siguran da ako je litijum potreban, a potreban je jer će se sve više ići na baterije, ja sam siguran da će se u svetu napraviti tehnologija koja će omogućiti vađenje litijuma bez zagađivanja životne sredine““, navodi ona.


Brnabić dodaje da je „došlo je vreme da je, od cele opozicije koja je, da opet podsetim, dovela Rio Tinto u Srbiju (2001. godine), dala im istražna prava (2004. godine), produžavala ta prava 9 puta i širila opseg ostraživanja, promenila Zakon o rudarstvu da bi onaj ko ima istražna prava jedini mogao da dobije eksploataciona prava (2006. godine), Đilas jedini bude dovoljno fer da stoji iza onoga što su radili od 2001. do 2012., i da kaže da i danas misli da je to razvojna šansa za Srbiju“.

„Ovi ostali ne bi umeli da nađu litijum ni na periodnom sistemu elemenata, a ne da razumeju njegova svojstva. A da je litijum mogao nekog da održi na vlasti – održao bi njih – rodinačelnike Rio Tinta u Srbiji. Ali o tome ko će biti na vlasti u Srbiji odlučuje narod, a ne stranci i multinacionalne korporacije, ne ni Brisel, ni Berlin, ni Vašington, ni Moskva, već naš narod. E, tu je problem opozicije“, navodi ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari