Brnabić poručila Đilasu povodom litijuma: Tako dobroj saradnji sa opozicijom se nisam nadala 1Foto: Vojin Radovanović

Predsednica Skupštine Ana Brnabić od srca se zahvalila poslaniku SSP Draganu Đilasu na danas održanoj konferenciji jer je, kako kaže, potvrdio svaku izgovorenu njenu izgovorenu reč, rekavši da se tako dobroj saradnji s opozicijom nije nadala.

Brnabić se izvinila ako je pogrešila da je Marko Blagojević kum Dragana Đilasa, ali da su bliski saradnici i da je bio pomoćnik ministra dok je lider SSP bio u Vladi Srbije, kao i da je kasnije bio zaposlen u Multikomu.

Ponovila je da je Blagojević prodao svoje zemljište u Loznici Rio Tintu u avgustu 2021. godine.

„Okej, demantovao je Đilas da ku je kum, izvinjavam mu se od srca, ali nije demantovao da je prodao zemlju“, rekla je ona i dodala da je Blagojević kasnije učestvivao u protestima protiv Rio Tinta.

Brnabić je navela da joj je drago što nije čula demanto da je porodica kandidatkinje koalicije „Srbija protiv nasilja“ za gradonačelnicu Loznice prodala zemlju Rio Tintu.

Predsednica parlamenta precizirala je da muž kandidatkinje Srbije protiv nasilja prodao zemlju Rio Tinto i onda takođe učestvovao u protestima protiv rudnika litijuma.

Ona je navela da nije ni kudila ni hvalila predstavnike bivše vlasti, nego ne govorila o njihovom „političkom licemerju“ dosad neviđenom u srpskoj politici.

Smatra da je dobro to što je prošla vlast radila oko litijuma i da „ako možemo da kažemo da je bilo šta rađeno u kontinuitetu“ rađen je projekat iskopavanja litijuma.

Brnabić poručila Đilasu povodom litijuma: Tako dobroj saradnji sa opozicijom se nisam nadala 2
foto: Vojin Radovanović

„Kako bre, dođete kući i pogledate se u ogledalo“

Brnabić je citirala strategiju usvojenu, kako je rekla, u vreme vlasti DS-a a u kojoj, kako je pročitala, stoji da su litijum i bor budućnost Srbije.

„Kako bre dođete kući i pogledate se u ogledalo, kako bre dođete uveče i legnete da spavate?“, upitala ih je Brnabić.

Ona je navela da bivša vlast nije donela dozvolu za eksploataciju nego su 2004.doneli istražnu dozvolu, a zatim su različite vlade devet puta proširivale opseg Rio Tinta.

Zakonom oz 2006. godine brisani su članovi 14 i 15 iz zakona iz 1998. godine, što znači da je izbrisan korak javnog nadmetanja da bi se dobilo pravo za korišćenje rude a samim tim steklo pravo na eksploataciju rute, navela je Brnabić odgovarajući na navode poslanika SSP Nikezića.

„Kako onda mislite da dajete eksploatacionh dozvolu kada ste ukinuli javno nadmetanje?“, upitala je ona. Uradili ste, recite uradili smo to jer smo mislili da će rezultat za naše građane biti to i to“, rekla je.

Rekla je da je nakon ukidanja projekta Jadar u „opozicionim medijima“ promenjen narativ i da je rečeno da će zato morati da bude plaćena odšteta Rio Tintu.

„Hajde da spustimo loptu i razgovaramo kao ljudi, jel možemo oko nečega da razgovaramo kao odgovorni ljudi“, poručila je.

Istina je da naš BDP može porasti do 20 odsto ako čitav lanac vrednosti bude u Srbiji, rekla je ona i dodala da može doći do otvaranja 20.000 radnih mesta.

Navela je da imamo srpsku kompaniju koja se bavi proizvodnjom litijumskih baterija. Opoziciju, kritičare litijuma, pozvala je da sa njom odu u Suboticu i posete tu kompaniju. Brnabić je rekla da bi peferila bi da smo imali licitacije za pravo na eksploataciju.

„Što se tiče moralnog sakaćenja Srbije, Pinka, Hepija, gospodin (Dragan Đilas, prim. nov) je rodonačelnim rijalitija“, rekla je ona i dodala da je u Pinku Đilasova firma imala deset odsto vlasništva.

Još jednom to je takav oportunizam i toliko providno i nisko da me je malo sramota da o tome govorim, navela je.

Navela je da je Finska dozvolila otvoreni rudnik litijuma, za razliku od onog u Srbiji koji je zatvorenog tipa.

Upitana što sa građanima i opozicijom govori preko medija, rekla je da je svakog dana u svom skupštinskom kabinetu, a da upravo SSP više puta nije hteo sa njom da razgovara na radnim grupama i kolegijumu oko litijuma.

„Neki drugi jesu i hvala im na tome“, pohvalila je Brnabić one koji su se odazvali na poziv za Kolegijum Skupštine (sastanak šefova poslaničkih grupa, sa predsednicom parlamenta) oko litijuma.

Na pitanje odakle joj podaci iz kupoprodajnih ugovora koje je danas kao i prethodnih dana iznosila odgovorila je da nije iznosila cifre iz ugovora, a da je za Marka Blagojevića rekla ono što je videla u medijima.

Obraćanje za obraćanjem

Predsednica Skupštine Ana Brnabić obratila se novinarima na konferenciji za štampu u 13 časova, u holu Doma Narodne skupštine.

Njeno obraćanje usledilo je nakon konferencije predsednika i poslanika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, na istom mestu u 12 časova, koji je vlastima uputio dva pitanja – zašto je kritikuju bivšu vlast zbog navodnog dovođenja Rio Tinta ako je to zaista razvojna šansa Srbije, kao i koju dozvolu današnja vlast donosi, ako je prošla vlast dala dozvolu Rio Tinto.

Đilas i njegov stranački kolega Dušan Nikezić negirali su da Demokratska stranka i bivši predsednik Srbije Boris Tadić imaju veze sa davanjem dozvola Rio Tintu.

Nakon Đilasa, u 12.30 konferenciju za štampu održao je i šef poslaničke grupe SNS-a Milenko Jovanov koji je istakao da napada na bivšu vlast nema, već da iznose činjenice o njihovom licemerstvu u vezi sa stavom oko litijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari