Brnabić: Dronovi su snimali naše kasarne, obaraćemo ih ako se ponovi 1Foto: RTS/Screenshot

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da su besipilotne letilice snimale „jedan naš položaj u Kopnenoj zoni bezbednost, naše dve kasarne“, i da je predsednik Aleksandar Vučić dao „nalog da se pojača policijska zaštita u vazduhu“.

„Taj nalog je stalan i ako se ovakve stvaru budu ponavljale, mi ćemo svaku takvu letilicu da srušimo, što bi uradila svaka zemlja“, rekla je Brnabić za Radio-Televiziju Srbije, ali nije htela da kaže čiji su dronovi, već da će više o tome govoriti Vučić ili ministar odbrane.

Na konstataciju da je podignuta borbene gotovost Vojske Srbije, ona je rekla da „postoji mnogo stranih faktora koji žele da znaju kakvi su naši planovi u vezi sa obezbedjivanjem bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji“.

Po njenim rečima, „čuvaćemo mir, nastojati da utičemo na bezbednost“.

„To je u ovom trenutku veoma teško jer s druge strane imamo ljude koji ne razmišljaju racinalno i upotrebiće sve da destabilizuju situaciju i jednostranim potezima ugroze bezbednost ne samo na ovim prostrorima, već šire na prostoru Balkana“, rekla je Brnabić.

Brnabić: Ne vidim da se približavamo rešenju za Kosovo

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas da se ne vidi da se Beograd i Priština približavaju rešenju, a da su pritisci iz inostranstva ogromni.

„Što se tiče pritisaka iz inostranstva oni su ogromni, svakodnevni i nikad intenzivniji“, rekla je Brnabič za Radio-televiziju Srbije (RTS). Radi se o pritiscima iz inostranstva o tome da se dodje do nekog finalnog rešenja, rekla je ona.

Ona je rekla u odgovoru na pitanje o predstojeće diplomatske aktivnosti kao što je sastanak u okviru Berlinskog procesa na kome će ona učestvovati, i očekivanom razgovor predsednika Srbije sa francuskim predsednikom, da to ne ukazuju da je rešenje blizu.

„Ja ne vidim prostor za to niti vidim da se, opet samo isključivo zbog Prištine, mi približavamo bilo kakvom rešenju ili bilo kakvom kompromisu. Ja mislim da smo mi sve dalje od kompromisa i sve dalje od rešenja, a koje podrazumeva mirno rešavanje ovoga što je nama u osnovnom i najvišem interesu“, rekla je Brnabić.

Brnabić je rekla da partneri Prištine sa Zapada žele tu temu „sklone sa stola“ i da „zaborave i izbrišu iz svog sećanja i sećanja svih ostalih ljudi i zemalja na ovom svetu“.

Po njenim rečima oni „žele da izbrišu šta su uradili i šta je počinjeno Srbiji 1999“, što je, kako je rekla bila „brutalna agresija“ kada su rešili da bombarduju jednu zemlju bez odluke Saveta bezbednosti.

Kada je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008, te zemlje su požurile da priznaju tu jednostrano proglašenu nezavsinst što je bilo „brutalno kršenje medjunarodnog prava i rezolucije 1244“.

„Oni su jaki, mogu da nas pritisnu i to je ono što rade“, rekla je ona.

Rekla je ne vidi da smo blizu rešenja i da ne vidi da postoje dve strane koje su spremne za razgovor, a da je Srbija spremna za razgovor i da će uvek biti spremna.

Rekla je da oni što pritiskaju ne znaju više ni oko čega pritiskaju, a da sad malo više pritiskaju oko nalaženja rešenja za Kosovo pa ne mogu toliko da pritiskaju oko sankcija Rusiji.

„Srbija će objaviti imena zemalja koje su povukle priznanje, ukoliko Kosovo podnese zahtev za članstvo u SE“

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić potvrdila je večeras da će Srbija objaviti koje su države povukle priznanje nezavisnosti Kosova ako ono bude podnelo zahtev za prijem u Savet Evrope (SE), ali i u bilo kojoj drugoj medjunarodnoj instituciji.

„Ima tu zemalja koje su shvatile da je nemoguće doći do nekog mirnog kompromisnog, uzajamno prihvatljivog rešenja, ako Priština nastavi da se ponaša na ovaj način, da sporazume tumači samo onako kako im odgovara, i izvlači samo one stvari koje im odgovaraju, ili ne želi da primenjuje u potpunosti sporazume kao što je Briselski“, rekla je Brnabić za Radio-televiziju Srbije.

Istakla je da je danas veći broj zemalja, članica Ujedinjenih nacija, koje ne priznaju jednostranu nezavisnost Kosova u odnosu na one koje priznaju.

Ona je navela da Srbija „već dva meseca vodi sveobuhvatnu diplomatsku bobu“ da se tema ulaska Kosova u Savet Evrope ne nadje na sledećem Komitetu ministara tog evropskog tela, ističući da je Srbija „do sada uspela“.

„Savet Evrope je čuvar ljudskih prava i principa vladavine prava i da se Kosovo prijavi uz podršku nekih svojih evropskih saveznika za članstvo u Savetu Evrope u godini kada su ukinuli pravo glasa Srbima na Kosovu i Metohiji, i da to neko gura i da to bude ozbiljno razmatrano, je ustvari najbolji primer koliko tu nikakvog smisla nema i koliko tu nikakve priče o vladavini prava i ljudskim pravima nema“, ocenila je Brnabić.

Govoreći o situaciji sa preregistracijom vozila, istakla je da Vlada Srbije pokušava da „razumevajući u kakvoj se situaciji nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji“, pokušava da utiče na njih da „ne eskaliraju dalje situaciju“.

Na pitanje da li gradjani treba da plate kaznu ukoliko je dobiju, Brnabić je rekla „hajde da sačekamo finalnu odluku o tome“, ističući ponovo da Priština na taj potez „nema pravo ni po jednom sporazumu“, iako ima podrušku sa Zapada.

Istakla je da se sada priča o novim sporazumima o normalizaciji odnosa i finalnim sporazumima, ali da se prvo treba vratiti na prvi, Briselski sporazum.

„Mene kao predsednicu Vlade Srbije apsolutno ne zanima da li je (premijer Kosova Aljbin) Kurti protivnik tog sporazuma ili nije. To je sporazum koji je potpisan pre Kurtija, on ako misli da je to gde on živi i da privremene institucije koje vodi imaju neku težinu, on mora da primeni taj sporazum“, kazala je premijerka.

Ona je naglasila da je EU garant i potpisnik prvog sporazuma o normalizaciji, ali da on nije implementiran već 10 godina i upitala „ko će Srbiji da garantuje da će neki novi sporazum biti implementiran“.

„Nismo ni za jotu promenili stav da ne uvodimo sankcije Rusiji“

Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da „nismo ništa dalje i ništa bliže“ kad su u pitanju sankcije Rusiji „od onoga gde smo bili nakon sednice Saveta za nacinalu bezbednost“, koji je doneo odluku da se ne uvode.

„Nismo zaključak ni za jotu promenili od tada. Pritisci su na nas ogromni“,rekla je Brnabić, za Radio televiziju Srbije (RTS).

Kako je navela, mora da se nasmeje jer je takva „situacija prilično sumanuta, ni oni ne znaju da li nas više pritiskaju zbog tih sankcija ili Kosova“.

„Čini mi se da sad više pritiskaju oko Kosova pa ne mogu toliko oko sankcija“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je „naša pozicija principijelna, u skladu sa medjunarodnim pravom“, navodeći da su zemlje koje pritiskaju da Srbija uvede sankcije „licemerne“.

„Srbija mora da se tretira kao poseban slučaj zbog svega onog što je nama učinjeno krajem dvadestog i početkom dvadeset prvog veka“, rekla je Brnabić, misleći na bombardovanje Srbije i svega što je posle usledilo oko Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari