Brnabić druga po uticaju na birače SNS 1Foto: -FoNet /Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Da se ne može povući jasna linija između funkcionerske kampanje i redovnih aktivnosti Vlade Srbije pokazalo je i postavljanje kamena temeljca za izgradnju stanova za pripadnike snaga bezbednosti u Beogradu.

I dok je premijerka izričita da nije u pitanju izborna kampanja, već redovna aktivnost Vlade Srbije u radno vreme, dotle politički analitičari navode da je manifestacija povodom početka gradnje 1.000 stanova samo jedan od brojnih slučajeva prave funkcionerske kampanje. Zbog toga je CRTA posmatračka misija, kako kaže Raša Nedeljkov za Danas, Agenciji za borbu protiv korupcije podnela, između ostalih i prijavu protiv Ane Brnabić zbog zloupotrebe javnih resursa.

Premijerka potvrđuje da je prijavu od Agencije za borbu protiv korupcije, zbog „funkcionerske kampanje“ dobila među prvima, ali da je optužena sam zato što je rekla da će ljudi prepoznati rezultate. „Nisam rekla glasajte za toga i toga“, objasnila je Brnabić i dodala da će „insistirati da se postupak završi u roku“. Inače, predsednica Vlade neposredno pre raspisivanja izbora obećala je da će učestvovati u kampanji za parlamentarne izbore, ali da će to raditi isključivo u slobodno vreme, kako ne bi mešala svoje članstvo u SNS sa radom u Vladi.

Postupak protiv premijerke Ane Brnabić zbog funkcionerske kampanje je pokrenut, ali se prijava odnosi na događaj pre nego što su izbori raspisani, pa će se na odluku Agencije za borbu protiv korupcije čekati duže od pet dana, rekla je za FoNet pomoćnica direktora u Sektoru za sukob interesa i pitanja lobiranja Verka Atanasković. Hitnost od pet dana važi samo kad su izbori raspisani. Takođe, po njenim rečima, zakon izuzima funkcionere koje su građani neposredno izabrali (poslanike i odbornike). To izuzimanje se, međutim, ne odnosi na Anu Brnabić. Ona nije bila na listi SNS 2016 i nije neposredno izabrana.

Sagovornici Danasa veruju da prijava protiv Ane Brnabić neće biti jedina, ali i da će premijerka svakako aktivno učestvovati u kampanji naprednjaka i to rame uz rame sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem .

„Predsednica vlade će imati značajnu ulogu u kampanji SNS, ali nije jasno da li će u kampanji ona biti predstavljena kao ponovni kandidat za premijera, ili će isturiti nekog drugog kandidata. Od toga će zavisiti konačni oblik njenog pojavljivanja. Naravno da će se ona pojavljivati često i hvaliti rezultate vlade, ali i onog ko je omogućio takve rezultate, Aleksandra Vučića, u šta niko ne sumnja“, kaže za Danas Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli.

Sa tim se slaže i Boban Stojanović, politički analitičar očekuje da će u narednih pedesetak dana Brnabić biti u konstantnoj funkcionerskoj kampanji, da će aktivno učestvovati u promovisanju naprednjačkih dostignuća i da će svakodnevno biti zadužena da predstavlja rezultate vlade i objašnjava kako se danas mnogo bolje živi. I dok je Stojanović siguran da aktuelnoj premijerki nešto preterano ne veruju ni sami naprednjački birači Vukadinović tvrdi suprotno.

„Naše istraživanje pokazuje pomalo neočekivano da ona na naprednjačko biračko telo uopšte ne deluje negativno. Stepen njihove identifikacije sa vođom je ogroman, jer šta Vučić rukopoloži to postaje pomalo osvećeno i imuno na zdravorazumske primedbe i kritike. Prosto je neverovatno da je ona drugo ocenjeni kadar u naprednjačkom taboru, odmah iza Aleksandra Vučića“, napominje Vukadinović. Dodaje da to samo pokazuje kolika je moć manipulacije.

Prema njegovim rečima, rejting Ane Brnabić možda je najbolja manipulacija medija, jer bi ona po svim očekivanjima morala da bude pod izvesnim znakom pitanja u naprednjačkom telu, ali to nije slučaj

Bojan Klačar, direktor CESID-a, međutim, smatra da je još preuranjeno da se govori o efektima premijerkinog uticaja na birače. On kaže da trenutno nema dovoljno elemenata iz SNS strategije da bi moglo da se zaključi koliko će pojedinci doprinositi kampanji.

„Za sada se čini da će uz Vučića važnu reč voditi mlađi ljudi, ili stranački lideri koji do sada nisu bili u prvom planu, poput Branislava Nedimovića. Ne čini se realnim da će Ana Brnabić biti jedan od glavnih aktera u kampanji, ali će njen doprinos biti prisutan u temama koje su važne za SNS, a to je rad Vlade, IT sektora i investicija“, zaključuje Klačar.

Dosadašnje prijave

Raša Nedeljkov ističe za Danas da je posmatračka misija Crta podnela devet prijava Agenciji za borbu protiv korupcije, a jednu prosvetnoj inspekciji. Osim protiv premijerke Ane Brnabić, zbog kršenja zakona i zloupotrebe javnih resursa, kaže podnete su prijave protiv ministara Branka Ružića i Zorana Đorđevića, nekoliko predsednika opštine, uključujući i Nebojšu Zelenovića. „Ostaje da vidimo da li će Agencija utvrditi kršenje zakona ili ne i time poslati jasnu poruku svim funkcionerima da zloupotrebu javnih resursa neće tolerisati“, zaključuje Nedeljkov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari