Brnabić: Er Srbija je zdravo i dobro 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Nema indicija da se kompanija Etihad povlači iz Srbije. To su medijske dezinformacije. Ostaje i Fijat i molim vas, zbog građana, da ne širite paniku i neistine o “Fijatu“.

“Fijat“ je tu, “Fijat“ ostaje“, poručila je danas u Skupštini Srbije premijerka Ana Brnabić, odgovarajući na pitanja poslanika Nove stranke Zorana Živkovića da li se Tihad povlači iz Er SRbija  i da li „Fijat“ prekida saradnju sa Srbijom i  prekida proizvodnju do kraja godine. Premijerjka  Srbije zajedno sa većinom ministra danas je nakon poduže pauze odgovarala na pitanja poslanika u Skupštini Srbije.

Premijerka je podsetila da svi pokazatelji poslovanja Er Srbije ukazuju na rast i rekla da je u 2017. ta kompanija imala 2.617.000 putnika što je povećanje broja putnika od 90 odsto u odnosu na 2013. godinu. „Modernizovana je flota, 2014. smo nabavili deset novih aviona, 2016. je nabavljen prvi širokotrupni avion Erbas A3030, da ne pričam o novim rutama koje su uvedene“, poručila je Brnabić i navela da je Etihad  naš strateški partner koji nije dao ni jednu indiciju da će izaći iz Er Srbije, ali da ne može da govori u ime Etihada i planova te kompanije.

Živković je replicirao, tvrdeći da sve što je premijerka navela da je već dobro poznato, ali da je njegovo pitanje bilo da li Etihad izlazi iz ER Srbija.

“Er Srbija je zdravo i dobro. Što se tiče Er Srbije, nadam se da sam dovoljno obrazložila u kakvoj situaciji se nalazi Er Srbija i da ona posluje u skladu sa svim planovima“, poručila je Brnabić obraćajući se poslaniku Nove stranke.

Reagujući na pitanje o Fijatu, premijerka je rekla da oin ostaje ,ali da u privatnom sektoru nikad ne može da se garantujete da će neko da ostane. “Videćmo  da se ugovor kakav je potpisan sa “Fijatom“ u vreme kada je kompanija dolazila u Srbiju svakako ne replicira ponovo, jer nije bio u interesu građana“, rekla je Brnabić i dodala da  će vlada štititi interese građana i gledati da sledeći ugovor bude u njihovom interesu, ali tako da „Fijat“ ostane, što, kaže, nije bio slučaj ranije. Navcela je da je vlada u stalnoj komunikaciji sa Fijatom, da ima dva člana  Nadzornog odbora u toj kompaniji, a poodsetiula je i da je vlada imala ulogu medijatora u pregovorima sindikata i poslovodstva „Fijata“, kada je izdejstvovala da se potpiše novi, trogodišnji ugovor, što, kako je rekla, donekle osigurava poslove tih ljudi.

Premijerka je najavila i da će ceo ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ sa francuskom kompanijom Vansi erports biti objavljen kada bude zatvorena finansijska konstrukcija, a to se očekuje do kraja septembra.  Kompletan ugovor biće transpoarentan, ali mora prvo da se finansijski zatvori cela konstrukcija, kao i da će vlada insistirati da taj ugovor bude potpuno javan.

„U skladu sa Zakonom o javno privatnim partnerstvima elementi ovog ugovora biće registrovani u Registru javnih ugovora koji se vodi u Ministarstvu finansija, najkasnije mesec dana od potpisivanja ugovora znači 21. aprila“, rekla je Brnabić odgovrajući na pitanja poslanika u parlamentu. Ona je poodsetila  da će država od koncesije dobiti ukupno 1,46 milijardi evra i navela da da ćemo samo od koncesione naknade jednokratno dobiti 501 milion evra, kad će finansijski biti zatvoren taj posao – do kraja septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari