Brnabić i Kurti na panelu lidera danas na Bledskom forumu 1foto: Instagram

Bledski strateški forum, međunarodna konferencija, koja se ove godine održava pod sloganom „Solidarnost za globalnu bezbednost“, biće održana danas i sutra, a skupu će prisustvovati premijeri iz regiona, kao i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, te specijalni predstavnik za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak.

Nakon panela posvećenog digitalnoj transformaciji u regionu, na kojem će učestvovati resorni ministri, skup će svečano biti otvoren obraćanjima premijera Slovenije Roberta Goloba, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i ministarke spoljnih poslova Slovenije Tanje Fajon.

Uslediće zatim liderski panel, na kojem će učestovati premijeri Crne Gore Dritan Abazović, Srbije Ana Brnabić, Bugarske Nikola Denkova, Slovenije Robert Golob, Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto, premijer Kosova Aljbin Kurti, kao i premijeri Hrvatske Andrej Plenković i Albanije Edi Rama.

Prvog dana skupa, biće održani i paneli posvećeni budućnosti multilateralizama u globalnoj mreži odnosa, održivom liderstvu u Evropi, transformacijama, kao prilici za rast.

Drugog dana Foruma, između ostalih biće održan panel „Zapadni Balkan: Sve se menja, ali sve ostaje isto? „, na kojem će učestvovati član francuskog Državnog saveta i bivši savetnik za Evropu francuskog predsednika Aleksandar Adam, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, zamenica ministra za Evropu i spoljne poslove Albanije Megi Fino, potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala Švarc, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, ministar inostranih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konakovicć, državni sekretar za evropske poslove Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Slovenije Marko Štucin.

Kako se navodi u agendi Foruma, „glavni posmatrači“ na panelu su visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Kristijan Šmit i zamenik generalnog direktora u Evropskoj službi za spoljne poslove Marko Makovec.

Bledski strateški forum jedna je od vodećih konferencija u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi, koja svake godine krajem leta u Sloveniji okuplja lidere regiona, Evropske unije, ali i bivše diplomate i poslovne ljude, sa ciljem podsticanja razmene mišljenja i ideja za rešavanje aktuelnih i budućih izazova.

Uoči zvaničog početka Foruma, premijer Slovenije Robert Golob sinoć je priredio neformalnu večeru sa premijerima sa Zapadnog Balkana i predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari