Brnabić: Izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima prioritet u narednom periodu 1foto FoNet/Vlada Srbije Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je na sastanku sa članovima Radne grupe zaduženim za praćenje sprovodjenja Akcionog plana za Medijsku strategiju da su narednom periodu prioriteti izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima, saopšteno je danas.

Brnabić je kazala da taj proces treba da se ubrza i da se konsultacije nastave i u tehničkom mandatu vlade.

Pored tog zakona, Brnabić je kao prioritet izdvojila i nastavak rada na izmenama Krivičnog zakonika u vezi sa pitanjima krivično-pravne zaštite novinara, kao i izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima.

Ona je zamolila za pomoć partnere iz međunarodnih organizacija za izradu nedostajuće analize relevantnog medijskog tržišta.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković rekla je da za to ministarstvo izmene i dopune pomenutih zakona ostaju apsolutni prioritet i dodala da je reč o izuzetno važnim zakonima koji zahtevaju široku javnu raspravu.

Pored članova Radne grupe iz medijskih i novinarskih udruženja i iz državnih organa, sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Emanuele Žiofre i šef Misije OEBS u Srbiji ambasador Jan Bratu i predstavnici ambasade Norveške i Fondacije Konrad Adenauer, partnera koji su saradjivali na izradi strategije i akcionog plana.

Predstavnici medijskih i novinarskih udruženja, koji su članovi Radne grupe, složili su se da je deo aktivnosti iz akcionog plana urađen, ali da postoje kašnjenja u implementaciji.

Zajednička je ocena da se posebno kasni sa usvajanjem izmena i dopuna Zakona o javnom informisanju i medijima, i da je jako važno da se taj proces ubrza.

Prema oceni predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, radna grupa koja je radila na izmenama i dopunama zakona imala je veliki broj članova što je uticalo na njenu efikasnost, navodi se u saopštenju.

Rečeno je i da se kasni i sa izmenama i dopunama Zakona o elektronskim medijima.

Oni su naveli i potrebu da se uradi sveobuhvatna analiza relevantnog medijskog tržišta koja sada nedostaje, ali i pitanje preostalih odnosno nezavršenih privatizacija medija.

Govorilo se i o važnosti pitanja sindikalnog organizovanja i radno-pravnog statusa novinara.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ocenio je veoma pozitivno što je Medijska strategija doneta u inkluzivnom i transparentnom procesu, ali je dodao da je sprovođenje odloženo, posebno u pogledu važnih očekivanih zakonskih izmena.

Šef Misije OEBS u Srbiji Jan Bratu kazao je da će OEBS nastaviti da podržava aktivnosti na sprovodjenju strategije kao i sve aktivnosti koje se zajednički sprovode na unapređenju bezbednosti i zaštite novinara.

Dodao je da je uvodjenje SOS telefona za prijave pretnji i ugrožavanja bezbednosti novinara jedno od rešenja koje je pohvaljeno medju članicama te organizacije.

Bratu je istakao važnost Saveta za štampu za unapređenje medijske scene Srbije i dodao da će OEBS nastaviti da podržava rad tog tela.

Na sastanku je dogovoreno da se u što kraćem roku održi novi sastanak u sličnom formatu na kojem će fokus biti na izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari