Brnabić: Kurti najavljuje novo kršenje Cefta sporazuma 1Foto: BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je ocenila da je izjava predsednika Samoopredeljenja i kandidata te partije za premijera Kosova Albina Kurtija da će umesto takse od sto odsto na robu iz Srbije uvesti princip reciprociteta, još jedna najava kršenja Cefta sporazuma o slobodnoj trgovini u regionu.

„Ukoliko urade to što najavljuju bez obzira da li će ukinuti sto odsto takse na robu iz Srbije to je i dalje kršenje Cefta sporazuma“, rekla je Brnabić novinarima u Privrednoj komori Srbije.

Podsetila jer da je sve što se odnosi na međusobnu trgovinu na Zapadnom Balkanu definisano Cefta sporazumom i njegovim aneksima.

„Mi ne kršimo Cefta sporazum, nikada ga nismo kršili i nikada nismo imali bilo kakvu žalbu protiv Srbije u vezi sa tim sporazum“, rekla je premijerka.

Ona je izrazila nadu da će vlast u Prištini još jednom razmisliiti o merama kojima se krše potpisani sporazumi jer smatra da to neće doneti ništa dobro.

Srbija je, kako je kazala, odlučila o svom pravcu razvoja kada je pozvala na regionalnu saradnju što je razultiralo stvaranjem „malog Šengena“ koji će mnogo značiti gradjanima i privredi, o čemu su juče u Novoma Sadu deklaraciju potpisali predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Brnabić je izrazila nadu da će svi ostali iz regiona pristupiti toj deklaraciji o slobodnom protoku ljudi, kapitala, roba i usluga.

Ocenila je da je regionalna saradnja jedini normalan pravac u budućnosti i jedini način da mladi ljudi ostanu na ovoj teritoriji.

„Ako Kurti ili bilo ko iz Prištine želi da otera mlade ljude van regiona onda je ovo što najavljuju pravi način“, rekla je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari