Brnabić: Na beogradske izbore izlazimo u najširem koalicionom bloku 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Ana Brnabić je nakon sednice predsedništva SNS rekla je da će ova stranka sutra početi da sakupljaju potpise za svoju listu za beogradske izbore, nakon zasedanja Gradske izborne komisije koja je zakazana za sutra u 11.30 časova.

Sednica Predsedništva Srpske napredne stranke počela je danas u 16 časova u sedištu SNS.

Nakon stanka predsednica Skupštine Ana Brnabić se obratila i rekla da su dve teme na koje su se fokusirali na današnjem sastanku izazovi sa kojim se suočava Srbija i beogradski izbori.

Brnabić je rekla da su danas usvojili listu ya beogradske izbore koji su raspisani za 2. jun i da na njih planiraju da izađu u najširoj mogućoj koaliciji.

Pojasnila je da će sutra nakon sednice Gradske izborne komisije početi sa sakupljanjem potpisa, a da će tad i javnosti biti poznato ime liste.

Brnabić je najavila da je za sutra u 10 časova zakazan sastanak za potpisivanje koalicionog dogovora, ali nije rekla sa kojim strankama će koalicioni dogovor biti potpisan.

Najvila je da će u kampanju krenuti odmah, ali da će ovaj put kampanja izgledati drugačije. Brnabić je dodala da je cilj SNS koji će plasirati kroz ovu kamanju „zaštita nacionalnih interesa“.

Rekla je da će veliki broj funkcionera kako SNS tako i koalicionih stranaka direktno učestvovati u kampanji i da će to činiti kroz tribine, obilaženje opštinskih i mesnih odbora.

Brnabić je dodala da se nada velikoj izlaznosti i da će ovi izbori biti praznik demokratije.

Brnabić je rekla da se izborni uslovi nisu promenili, ali da je opozicija odbila da sarađuje sa njima na rešavanju ovih problema.

„Zašto se tražili izbore? Zašto ste trošili vreme, ako ćete da ih bojkotujete“, rekla je predsednica Skupštine.

Savetovala je opoziciju da ne pokušavaju ”slom“ da sprečavaju izbore.

„Posebno je nenormalno da neko kaže da će silom sprečiti izbore, a svoju političku grupaciju zove Srbija protiv nasilja. Šta je tu tačno protiv nasilaj“, rekla je.

Po pitanju misije OEBS, Brnabić je rekla da joj je teško da poveruje da u okolnostima u kojima vlast konstantno poziva na dijalog sa opozicijom, da će to ova misija moći samo da pozdravi.

Predsednik privremenog organa za grad Beograd aleksandar Šapić je rekoa da je sprečavanje održavanja izbora ozbiljno krivično delo i „da baš želi da vidi kako će njega fizički da zaustave“.

Funkcioner SNS i bivši predsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao je da će SNS voditi pobedničku kampanju. Dodao je da će opoziciju kazniti njihovi birači.

Sada je za lex specialis svakako kasno

Brnabić je na pitanje novinarke zašto se sada usvajanje lex specijalisa ocenjuje kao nedemokratsko, a kada se isto to radilo za „EXPO2027“ to nije bio slučaj, odgovorila „kontra pitanjem“- „A šta zapravo treba taj lex specialis?“

Predsednica Skupštine dodala je da su beogradski izbori morali biti raspisani u ponedeljak, jer bi bilo kakvo dalje odlaganje podrazumevalo izlaženje iz zakonskih okvira.

„Jel treba da odloži izbore ili da skrati mandat, šta taj lex specijalis treba da uredi“, pitala je Brnabić

Rekla je da opozicija nije donela nikakav predlog ovakvog zakona i da ga nije predala Narodnoj Skupštini da o njemu raspravlja.

„Sada je za taj lex specialis svako kasno, jer su izbori već raspisani“, zaključila je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari