Brnabić: Na Berlinskom procesu smo pričali o situaciji na Kosovu, nije bilo susreta sa Kurtijem 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/ Strahinja Aćimović

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je na samitu Berlinskog procesa u Tirani bilo razgovora o situaciji na Kosovu, o događajima od 24. septembra u Banjskoj, i o potrebi osnivanja Zajednice srpskih opština, ali je istakla da nije bilo susreta sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

Razgovaralo se o dijalogu, onome što sledi, Briselskom sporazumu, rekla je Brnabić i podsetila da je Kurti prošle godine u srcu Berlina poručio da tog sporazuma nema, kada je smenio komandanta regionalne policije sever.

On je iz centra Berlina tim činom rasformirao multietničku policiju, naglasila je ona i istakla da se jasno vidi do čega je to dovelo, „ne do 24. septembra“, već da nema osnovnih uslova za život Srba i nealbanaca.

Upitana za izraz lica prilikom susreta sa premijerom Albanije Edijem Ramom, Brnabić je rekla da se ne može srdačnije pozdraviti sa čovekom koji je pozvao na uvođenje sankcija Srbiji.

Ne znam zašto je to uradio, to nije u skladu sa dobrosusedskim  odnosima i Otvorenim Balkanom. Srbija nije uradila ništa da bi joj se uvele sankcije i nije mi jasan taj gest, kazala je Brnabić.

Ona je rekla i da ne očekuje lake razgovore po dolasku međunarodnih medijatora u Beograd i da veruje da će imati prilike da se uvere kako žive Srbi na Kosovu.

Nedopustivi su procesi eksproprijacije na severu, a sve mi se čini da će se nastaviti, rekla je Brnabić.

Ona je ocenila da je Berlinski proces dobar za region, napominjući da je zahvaljujući njemu uspostavljena Regionalna kancelarija za mlade, Transportna zajednica i Regionalni investicioni forum.

Brnabić je pozdravila plan koji je predstavila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen za ekonomski rast Zapadnog Balkana, koji će privući soro dve milijarde investicija, ukazujući i da je Srbija kandidovala svoje projekte.

Slažemo se da će taj novac biti uslovljen brzinom sprovođenja reformi, dodala je premijerka, koja je uverena da će Srbija biti spremna za pristupanje EU 2030. godine, kako je to ponovo naveo predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Brnabić je demantovala da je nema na zajedničkoj fotografiji sa samita, a na konstatciju da je nema na fotografiji koja je objavljena na sajtu Evropskog saveta, dodala da je  Vlada Srbije objavila fotografiju na kojoj je ima.

Imala sam sastanke, izašla sam na fotogafisanje i stajala sam tamo 10 minuta, kazala je Brnabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari