Brnabić nakon pregovora: Prihvaćena dva od tri uslova 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je, posle sednice skupštinskog Kolegijuma održanog sa predstavnicima opozicije, da je vlast prihvatila dva od njihova tri uslova, a treći, koji se odnosi na zahtev da se svi lokalni izbori održe istog dana kada i beogradski, ne može biti ispunjen.

„Nema licitiranja sa zakonima i osnovnim normamama i demokratskim principima. Dosta je igranja sa građanima Srbije oko datuma održavanja izbora”, poručila je Brnabić.

Ona je zahvalila predstavnicima opozicije koji su došli na Kolegijum da razgovaraju o implementaciji preporuka ODIHR za poboljšanje izbornih uslova i naglasila da na tome Vlada i predsednik države rade od 2019. godine.

Brnabić je podsetila da ODIHR posmatra izbore u Srbiji od 1997. godine i da od tada daje preporuke za poboljšanje izbornih uslova.

Kako tvrdi, najveći broj predstavnika opozicije, koji su danas bili na Kolegijumu, su deo bivše vlasti i u vreme njihove višegodišnje vladavine nisu ih zanimale preporuke ODIHR.

Prema njenim rečima, tadašnju vlast nije zanimalo ni formiranje jedinstvenog biračkog spiska, a tada nije postojao ni adresni registar.

“Prvi put Srbija je, u skladu sa svim demokratskom vrednostima, počela da radi sa ODIHR kada je Aleksandar Vučić postao predsednik Vlade”, rekla je Brnabić, dodajući da je Srbija od 2019. godine do prošlogodišnjih izbora implementirala čak 54 preporuke ODIHR.

To, kako kaže, pokazuje koliko je vlast bila posvećena poboljšanju izbornih uslova u Srbiji.

Predsednica Skupštine je naglasila da su tema na Kolegijumu bile ODIHR preporuke, ali da je opozicija odbila da se o tome priča, tražeći da se odmah ispune tri zahteva.

Opozicija traži formiranje komisije, koju bi činili predstavnici vlasti i opozicije, ali i određene organizacije civilnog društva, koja bi se bavila biračkim spiskom i nadgledanjem izbora.

Osim toga, zahteva i da javni servisi počnu profesionalno da izveštavaju.

Brnabić je rekla da predstavnici vlasti prihvataju ta dva uslova i da je potrebno napraviti sastanak sa Radio-televizijom Srbije i Radio-televizijom Vojvodine, ali i sa N1 i Novom S, jer se deo preporuka odnosi i na njihov rad.

Ona je ocenila da su na Kolegijumu predstavnici vlasti i opozicije, posle mnogo vremena, razgovarali normalno i civilizovanog, u dobroj atmosferi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari